“Οι θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας είναι η αγάπη και η δουλειά” σύμφωνα με τον Ζίγκμουντ Φρόιντ και με τη ρήση αυτή του θεμελιωτή της ψυχανάλυσης, ο Δρ.Γιάννης Παπαδάτος, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Ψυχικής Υγιεινής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Βουλευτής Ζακύνθου απάντησε στο ερώτημα για το πως μπορούμε να βγούμε αλώβητοι από αυτή την πρωτοφανή για τη γενιά μας κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως σε περιόδους κρίσης όπως αυτές που διανύουμε, οι συνάνθρωποι μας που έχουν προδιάθεση σε ψυχικές ασθένειες όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η δυσκολία προσαρμογής και η κατάθλιψη, είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν ψυχικά, ωστόσο φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το πόσο ομαλά μπορεί η κοινωνία μας να ξεφύγει από αυτή την περιπέτεια που δοκιμάζει την ανθρώπινη συναναστροφή.
Ο ίδιος υπογράμμισε την σημασία της ατομικής ευθύνης, τονίζοντας πως πριν αποδώσουμε ευθύνες σε Κυβερνήσεις, πολιτικές και κόμματα, θα πρέπει να αντιληφθούμε τη δική μας συμμετοχή στην λήψη του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την τήρηση των μέτρων.
“Η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είναι ένας πόλεμος, που όμως ξέρουμε πλέον που ξεκίνησε και πως μπορεί να μας επιτεθεί. Πάντα θεωρώ πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία έχουν επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί και η λύση είναι απλή γιατί αφορά τις αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών και η μάσκα. Αν αυτό το εφαρμόζαμε για 15 ημέρες δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ο εχθρός αυτός όμως είναι επικίνδυνος γιατί είναι αόρατος και τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο και από τα οποία κινδυνεύουμε περισσότερο. Αν σκεφτούμε λογικά και ψύχραιμα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε” τόνισε συμπληρώνοντας πως τα άτομα που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να λειτουργούν και να δουλεύουν μπορούν να βγουν αλώβητοι από αυτή την περίοδο.
Ο Καθηγητής σημείωσε πως η ανάγκη της επικοινωνίας και της εγγύτητας είναι στο dna του ανθρώπου και δεν μπορούν να “σβηστούν” ωστόσο προέβλεψε πως μετά την λήξη της πανδημίας μπορεί να υιοθετήσουμε κάποια μέτρα προστασίας σε κλειστούς χώρους.
“Νομίζω ότι έχουμε ήδη κάνει μια μεγάλη στροφή και είναι βέβαιο πως η λογική του ανθρώπου και τα επιστημονικά εργαλεία, μαζί με την προσπάθεια βρίσκουν λύσεις στα πιο μεγάλα προβλήματα. Για μένα το κρίσιμο πρόταγμα είναι η ατομική ευθύνη. Όλα τα άλλα είναι για να συζητάμε, να κάνουμε τους διανοούμενους, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς. Οφείλουμε να προσέχουμε , να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα και να πλένουμε τα χέρια μας. Ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεων του και κανένας Πρωθυπουργός ή Κυβέρνηση