Μέσω υπομνήματος ενημέρωσαν για περιπολίες που δεν εκτελούνται, για υπηρεσίες που αποψιλώνονται και για μη παρουσίαση πραγματικών στατιστικών της εγκληματικότητας
Το υπόμνημα που του είχαν αποστείλει λίγα 24ωρα νωρίτερα και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου παρέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη κατά την επίσκεψη του στο νησί μας.

Αποτιμώντας την επίσκεψη αυτή ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κ. Καραγκούνης, ανέφερε πως ο Υπουργός ήταν άρτια ενημερωμένος για τα προβλήματα και αυτό που αναμένεται είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν, με αιχμή την ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως η επίσκεψη για την οποία ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε δεσμευτεί μέσω του Βουλευτή να πραγματοποιήσει στη Ζάκυνθο, αναμενόταν στα τέλη του μήνα και θεώρησε πιθανό να την επέσπευσε μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στο νησί μας, με
την προοπτική μάλιστα να θέσει τα θέματα της Αστυνομίας μέσω της Κ.Ο του κόμματος στη Βουλή. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Υπουργός επισκέφτηκε το νησί μας και πως όλοι έχουν αναγνωρίσει πως τα αιτήματα που τέθηκαν είναι δίκαια και σωστά.
Για την άφιξη των 20 μόνιμων αστυνομικών στη Ζάκυνθο, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως εφόσον πρόκειται για τους νέο-εξερχόμενους από την Σχολή Αστυφυλάκων επιβάλλεται να γίνει τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την τοποθέτηση τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εφόσον πρόκειται για τις θέσεις των έκτακτων μεταθέσεων του Σεπτέμβρη, θα πρέπει αυτές οι θέσεις να είναι διαθέσιμες και να ανοίξουν για τη Ζάκυνθο.
«Ο Υπουργός ήρθε πανέτοιμος» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζοντας πως στόχος της Ένωσης σε κάθε περίπτωση είναι η ενίσχυση της Διεύθυνσης με προσωπικό.
Σε σχέση με το προσωπικό που φεύγει από τη Ζάκυνθο με απόσπαση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων σημείωσε πως σήμερα λείπουν από την Υπηρεσία 18 άτομα.
«Από αυτούς ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως θα κοπούν οι αποσπάσεις για 10 άτομα που είναι στα νησιά και στον Έβρο.
Δεν μας μίλησε για διακοπή αποσπάσεων στα Προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών και εκτιμώ πως παραμένουν εκεί. Διευκρινίζω πως δε ζητάμε να μην αποσπαστούν συνάδελφοι που το επιθυμούν, αλλά ζητάμε την ενίσχυση μας με το ανάλογο προσωπικό» τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της στελέχωσης της Ασφάλειας Ζακύνθου, που όπως είπε είναι νευραλγική υπηρεσία της Αστυνομίας, σημειώνοντας πως η απόσπαση του Διοικητή για 3 μήνες έγινε μετά από ρήξη με τον Αστυνομικό Διευθυντή και μετά από σωρεία αιτημάτων του Διοικητή να μετακινηθεί εκτός Ζακύνθου, τα οποία είχαν τύχει της αποδοχής του Διευθυντή αλλά και του Γενικού Διευθυντή της ΠΙΝ.
Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε πως ειδικά το Τμήμα Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον 20 με 25 άτομα, προκειμένου να γίνονται περιπολίες στο νησί.
Στο υπόμνημα, πέρα από τα καθαρά συνδικαλιστικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Υπηρεσίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων θέτει τόσο το ζήτημα της υποστελέχωσης σημειώνοντας πως «η αναλογία αστυνομικού προς πολίτη είναι συντριπτικά σε βάρος της Αστυνομικής Διεύθυνσης συγκρινόμενη με άλλες Διευθύνσεις, οι περιπολίες για τις οποίες λαμβάνετε γνώση δεν εκτελούνται, ενώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ότι λειτουργεί επανδρωμένο γραφείο τουριστικής αστυνομίας στον αερολιμένα», όσο και το πολύ σοβαρό ζήτημα της μη παρουσίασης των πραγματικών στοιχείων της εγκληματικότητας.
«Ως προς τις αναφορές περί αδικημάτων αλλά και τροχαίων ατυχημάτων, μια διασταύρωση του συνολικού αριθμού τους από τους σχετικούς φακέλους που τηρούνται στο αρχείο των υπηρεσιών σε σχέση με τις υποβληθείσες αναφορές μέσω “pol’ θα σας πείσουν για τη βασιμότητα των όσων αναφέρουμε» αναφέρεται σχετικά.