Κοινωνία

Ο παθολόγος Σ. Θεοδόσης για τον κορονοϊό: Τα σενάρια συνωμοσίας αφορούν το Χόλυγουντ

Της Αγγελικής Ξενόφου 

Την αυστηρή τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού επεσήμανε μιλώντας στον –Ε- ο γιατρός του Νοσοκομείου Σιγούρος Θεοδόσης που εκτός των άλλων κάλεσε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη για να προλάβουν. 

«Όλοι πρέπει να προσέχουμε και να παίρνουμε μέτρα με αυστηρότητα, να μην χαλαρώνουμε και να ακούμε τους γιατρούς, μέχρι να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το εμβόλιο θα μας βοηθήσει πάρα πολύ όταν κυκλοφορήσει. Ο κόσμος έχει κουραστεί τόσους μήνες από τα μέτρα που είναι αυστηρά και κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν. Στα πολύ σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό με τον κορονοϊό οι άνθρωποι πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Γι’ αυτό υπάρχει η επιστήμη για να αναλύει τα γεγονότα με μελέτες πειράματα και στατιστικές και να δίνει οδηγίες στον κόσμο. Με τις μελέτες έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα στη διάρκεια του χρόνου και έχουν περάσει μέσα από έγκριτα περιοδικά παγκόσμιου κύρους. Δεν μπορούν όλα αυτά να βγαίνουν και να τα αμφισβητούν και μάλιστα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα», ανέφερε ο κ. Σιγούρος και ερωτηθείς για όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως είναι ψέματα όσα ακούγονται για τον κορονοϊό είπε: 

«Αφού τα παραδείγματα είναι μπροστά μας και βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα λένε αυτά… Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αφήναμε αυτό το θανατηφόρο ιό ανεξέλεγκτο! Θα θρηνούσαμε εκατομμύρια θύματα.

Γιατί να πεθάνουν σωρηδόν οι μεγάλοι άνθρωποι, οι γονείς μας, τη στιγμή που μπορούμε να τους προφυλάξουμε; Πρέπει λοιπόν να είμαστε υπεύθυνοι σ’ αυτά που λέμε και να μην παρασυρόμαστε.

Τα σενάρια συνωμοσίας δεν μας αφορούν, ίσως αφορούν το Χόλυγουντ για να βγάλει ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 

Αναφερόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι η υγεία του κόσμου. Αλλά ακόμα κι αν δεν τον αφορά η δική του υγεία πρέπει να είναι υπεύθυνος για την υγεία των άλλων. Άρα το θέμα είναι πολύ σοβαρό. ‘Εχουμε εμπειρία για το συγκεκριμένο ιό τα τελευταία χρόνια, αλλά και για παρόμοιους ιούς, κορονοϊούς δηλαδή, αυτής της κατηγορίας. Έγκριτοι επιστήμονες που είναι κεφάλαιο για την επιστήμη στην Ελλάδα και τον κόσμο, βγάζουν τις οδηγίες τις οποίες πρέπει  να τηρούμε όσο πιο πιστά γίνεται. Σίγουρα υπάρχει αντίδραση  αλλά εγώ την δέχομαι μόνο όταν υπάρχει επιστημονική βάση.  Η φλυαρία και η ανοησία κάνει μόνο κακό. Ας ακούσει τον οικογενειακό του γιατρό και τον παιδίατρο, αν δεν θέλει να ακούσει τους γιατρούς που μιλάνε στις τηλεοράσεις». 

Για το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Σιγούρος Θεοδόσης επεσήμανε: 

«Επίσης πρέπει να περάσουμε το μήνυμα για να γίνουν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης μετά τις 28 του μήνα που ανοίγει η πλατφόρμα που θα μπορούμε να συνταγογραφούμε. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει μαζικά. Τα συμπτώματα της κοινής εποχιακής γρίπης μοιάζουν με τα συμπτώματα του κορονοϊού και καλό θα ήταν να μειώσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που θα νοσήσουν φέτος από έναν ιό. Αφού λοιπόν υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη, καλό θα είναι να εμβολιαστούν πιο μαζικά οι ομάδες ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτές οι ομάδες είναι οι καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, ζαχαροδιαβητικοί, άτομα άνω των 60 ετών, μεταμοσχευμένοι, έγκυες, λεχώνες, παιδιά κλπ. τον ευαίσθητο πληθυσμό πρέπει να τον καλύψουμε με το εμβόλιο». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *