Ζάκυνθος

Ο Παθολόγος Πέτρος Δραγώνας: “Το επόμενο διάστημα θα φανεί το υγειονομικό «αποτύπωμα» από την επαναλειτουργία των σχολείων”

Καθώς τα κρούσματα σε μαθητές αυξάνονται, μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αυξάνεται και η ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς χωρίς απρόοπτα και χωρίς οι  μαθητές να χρειαστεί να επιστρέψουν στην τηλε- εκπαίδευση. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο γιατρός παθολόγος Π. Δραγώνας αναφέρθηκε ειδικά στο σχολικό περιβάλλον, διατυπώνοντας τον προβληματισμό για το αν τα μέτρα του Υπουργείου σε περίπτωση κρουσμάτων σε μαθητές είναι εφαρμόσιμα. Θυμίζουμε πως η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει κλείσιμο του τμήματος, μόνο αν νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών.

«Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ειδικά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς γιατί τα σχολεία αποτελούν κέντρα συγχρωτισμού με πολλά παιδάκια. Υπάρχει φυσικά η υποχρέωση για δύο τεστ εβδομαδιαίως, αλλά δεν παύουν οι σχολικές αίθουσες  να είναι μια δεξαμενή από την οποία μπορεί να προέλθουν αρκετά κρούσματα» ανέφερε αρχικά ο κ. Δραγώνας μιλώντας στον Ερμή, υπογραμμίζοντας πως  πρέπει να αναγνωρίσουμε αφενός το έργο  των εκπαιδευτικών που εδώ και δύο χρόνια προσπαθούν να κάνουν πράγματα εκτός των αρμοδιοτήτων τους όπως το να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των παιδιών, αφετέρου την προσπάθεια από τα παιδάκια  όλων των ηλικιών που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα τους και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όπως είναι η μάσκα και το αντισηπτικό πολλές φορές καλύτερα και από τους ενήλικες. 

«Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι ίσχυε και τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού» ανέφερε. 

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, ο γιατρός στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα σωστής ενημέρωσης προς τον πληθυσμό με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και προβληματισμός. 

«Η ασπίδα μας απέναντι στον ιό είναι οι αποστάσεις, η μάσκα, το αντισηπτικό αλλά και το εμβόλιο, που είναι ένα ακόμη μέτρο ατομικής προστασίας. Αν και με το εμβόλιο κινδυνεύουμε να κολλήσουμε αλλά και να μεταδώσουμε τον ιό, προφυλασσόμαστε από μια πιο βαριά νόσηση και νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για  το πώς επικοινωνήσαμε το θέμα του εμβολίου με αποτέλεσμα να προκαλεί σκεπτικισμό και ένα 40% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί» ανέφερε ο κ. Δραγώνας υποστηρίζοντας πως κακώς το εμβόλιο παρουσιάστηκε ως μέσο ανάκτησης της ελευθερίας μας 

«Να μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας στα Νοσοκομεία δεν είχαν εμβολιαστεί. Πρέπει να μένουμε στον ορθό λόγο. Άλλωστε έχουμε τόσα πράγματα να μας χωρίζουν που δεν πρέπει να προσθέτουμε ένα ακόμη. Ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη είναι διχαστικός και αυτό ποτ πρέπει να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε» τόνισε.

Ο κ. Δραγώνας σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου έχει βελτιωθεί μετά την αναχώρηση της πλειοψηφίας των επισκεπτών του νησιού μας, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα φανεί το «αποτύπωμα» στα υγειονομικά δεδομένα της επαναλειτουργίας των σχολείων. 

«Θέλουμε ακόμη μια εβδομάδα με 10 ημέρες για να βγάλουμε συμπέρασμα» σημείωσε , ενώ για το μέτρο του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο σχολείων μόνο αν νοσήσουν παραπάνω από τα μισά παιδάκια, σχολίασε  πως δεν είναι πολύ σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του μέτρου λαμβάνοντας υπόψη πως οι σχολικές αίθουσες είναι πολύ μικρές και φιλοξενούν 20 με 25 παιδιά.

«Δεν ξέρω αν είναι σωστό αν πρέπει να νοσήσουν πρώτα 13 με 14 παιδάκια για να κλείσει ένα τμήμα και δεν είμαι σίγουρος αν οι γονείς θα στείλουν τα παιδάκια στο σχολείο» τόνισε, καταλήγοντας στο ότι ο χειμώνας  είναι μπροστά μας. «Χωρίς διάθεση εκφοβισμού, ας αναρωτούμε ο καθένας μας τι θα κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό του και αυτούς που αγαπά» ανέφερε.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *