Κοινωνία

Ο Παιδίατρος Π. Διακάκης: Ασφαλής η χρήση της μάσκας από τα παιδιά

Σειρά πληροφοριών για τους γονείς έδωσε ο παιδίατρος Παναγιώτης Διακάκης ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- ανέφερε πως η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ενώ επεσήμανε πως τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τους..

Για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ο κ. Διακάκης είπε:  «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης και τα γενικότερα και τα ειδικότερα. Δεν αλλάζει κάτι, τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Τα σταθερά μέτρα για τον κορονοϊό τα γνωρίζουμε και είναι η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός του χώρου και η καθαριότητα-απολύμανση, η αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις – συναθροίσεις και η χρήση της μάσκας».

Δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στη μάσκα ο παιδίατρος Παναγιώτης δήλωσε: «Η μάσκα είναι το μοναδικό μέσο που έχουμε αυτή τη στιγμή γιατί δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες τάξεις για τα παιδιά, που θα ήταν το ιδανικό. Από την στιγμή που δεν τα έχουμε αυτά, δηλαδή περισσότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς, η μάσκα είναι απαραίτητη και μπορούν να την φορούν όλα τα παιδάκια άνω των 2 ετών, σύμφωνα με τις συστάσεις της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας και της παγκόσμιας παιδιατρικής εταιρείας, αφού δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο από τη χρήση της. Ακόμα και η ελληνική παιδο-πνευμονολογική εταιρεία έχει πάρει θέση για την ασφαλή χρήση της μάσκας από τα παιδιά.

Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση των παιδιών καθώς τα παιδιά μιμούνται και μερικές φορές τα καταφέρνουν καλύτερα και από τους μεγάλους. Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να τα εκπαιδεύουν και τα παιδιά θα μάθουν. Από το να μην έχουν καθόλου μάσκα είναι καλύτερα να έχουν γιατί έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση με το μοναδικό μέσο που έχουμε τώρα. Αυτό που θα αλλάξει φέτος είναι ότι τα παιδιά που έχουν κάποια συμπτώματα συμβατά με τη νόσο covid  να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Η μάσκα θα βοηθήσει να μειωθούν και οι άλλες λοιμώξεις γιατί τα παιδάκια που θα την φοράνε μπορεί να μην κολλήσει κάποιο από τα άλλα κρυώματα που κυκλοφορούν αυτή την εποχή».

Για το αντιγριπικό εμβόλιο ο κ. Διακάκης είπε ότι οι οδηγίες από το υπουργείο λένε ότι τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να το κάνουν και αυτό ισχύει προς το παρόν. Δηλαδή τώρα θα γίνει για όσα παιδιά έχουν άσθμα ή άλλα χρόνια νοσήματα.

«Τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά και ηπιότερα. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, τα παιδιά κάτω των 8 ετών, είναι το 4-5% των περιστατικών και στην Ελλάδα είναι 6%. Άρα τα παιδιά μολύνονται λιγότερο συχνά» ανέφερε ο γιατρός.

Τέλος για το σχολείο ο κ. Διακάκης είπε ότι «η επιστροφή στο σχολείο είναι αδιαπραγμάτευτη, εκτός αν κάποιο παιδάκι  ανήκει σε ευπαθή ομάδα οπότε εκεί σταθμίζουμε τα πράγματα. Οι γονείς έχουν συνεχή ερωτήματα και ειδικά αυτή την εποχή ρωτούν για το εμβόλιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *