Καθώς αναμένεται η δημοσίευση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για το Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης και τέως Ζακύνθου Χρυσόστομος παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι και διατύπωσε τις απόψεις του για το θέμα.
Διατηρώντας μια έντονη επιφυλακτικότητα για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, αμφισβήτησε τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού στην περιοχή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής, απάντησε για τον πολυσυζητημένο Νόμο Τρίτση που αφορά την μεταφορά της αδήλωτης εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος, αλλά και για τις προθέσεις τις εκκλησίας για την περιοχή, οι οποίες όπως είπε είχαν διατυπωθεί δημόσια μέσα από την μελέτη διαχείρισης που παρουσιάστηκε τον Μάη του 2019 και παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, μέχρι σήμερα έχει αγνοηθεί.
Τέλος ο Μητροπολίτης που για ακόμη μια φορά έβαλε κατά του Δασάρχη για τα εμπόδια που θέτει στην αξιοποίηση της περιοχής, πέρασε στην… αντεπίθεση σημειώνοντας πως μετά τη δικαστική νίκη της εκκλησίας έναντι της Πιμάνα, υπάρχει αποφασιστικότητα για να φτάσει αυτή η προσπάθεια μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
« Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα του Ναυαγίου και θα ήθελα να δώσω μια απάντηση, αν και όλοι γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι την αποκρύπτουν. Το 1994 που ήρθα στη Ζάκυνθο είχε προηγηθεί ένας θάνατος δύο παιδιών. Ό,τι έγινε στη συνέχεια οφείλεται σε δική μου πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις αρχές. Στην συνέχεια όμως άρχισαν κάποια προβλήματα από το Δασάρχη που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, έθετε εμπόδια. Προσπάθησα να βελτιώσω τις συνθήκες στην περιοχή αλλά βρήκα τοίχος και αντιδράσεις λογικές και παράλογες, συμφεροντολογικές ή αντικειμενικές. Στα θυμίζω πως κάναμε μια μελέτη για την ανάδειξη του χώρου, την παρουσιάσαμε στην Λέσχη ο Ζάκυνθος και την παραδώσαμε στον κ. Θεοχάρη. Παράλληλα καλέσαμε και τους Ξενοδόχους να συνεργαστούν μαζί μας για την ανάδειξη της περιοχής, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» δήλωσε αρχικά ο Μητροπολίτης που στην συνέχεια αναφέρθηκε στο… αόρατο χέρι που έκοψε τα σίδερα της εξέδρας στο Ναυάγιο που διασφάλιζε την ασφάλεια της θέασης.
«Κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουμε λάβει καμία πρόνοια και μια από αυτές ήταν σχετικά με το δρόμο διαφυγής. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε την περιοχή μαζί με το Βουλευτή και το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υποδείξαμε το οικόπεδο όπου μπορούσε να περάσει ο δρόμος. Εκεί ξεκίνησε ένας άλλος πόλεμος για το που θα περάσει ο δρόμος, ανάλογα με το ποιοι θα εξυπηρετηθούν. Εμείς κοιτάμε το συμφέρον όλων των Ζακυνθινών και όχι κάποιων συγκεκριμένων» ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, που καταλήγοντας στις σημερινές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μίλησε για παραλογισμούς που αφορούν μια γραμμή αιγιαλού που βρίσκεται 150 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
«Ακόμη και αν χαρακτηριστεί ένα τέτοιο όριο για τον αιγιαλό, κανείς δε θα μπορεί να κάνει τίποτα στην περιοχή. Με την ίδια λογική δε μπορεί να γίνει τίποτα όσο παραμένει στη θέση του ο Δασάρχης που δημιουργεί αυτές τις διαδικασίες μαζί με άλλους» είπε ακόμη, επαναλαμβάνοντας τις παλιότερες δηλώσεις του για 5.000.000 δρχ που είχαν ζητηθεί για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής κατά το παρελθόν. Σχολίασε δε πως το γεγονός ότι κάθε μέρα δημοσιεύονται 5 ή 6 αποχαρακτηρισμοί στον Τύπο είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί παραμένει στη θέση του.
Αναφορά από το Μητροπολίτη έγινε και στον πολυσυζητημένο Νόμο Τρίτση που ψηφίστηκε το 1987 και προέβλεπε την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος, θυμίζοντας τις τεράστιες αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια και σημείωσε πως τόσο ο Νόμος του 1700 του 1987 όπως και ο Νόμος 1811/1988 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, μια που προέβλεπαν μια τεράστια αποζημίωση για την παραχωρηθείσα περιουσία. Μάλιστα ανέφερε πως αν αυτός ο Νόμος τεθεί σε εφαρμογή, το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιμένοντας στο ιδιοκτησιακό της περιοχής, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως αυτό έχει αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών που στο δικαστήριο της Ζακύνθου έκανε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της Εκκλησίας, αλλά και από το Δήμο που άλλοτε ζητούσε την ενοικίαση της περιοχής του Ναυαγίου, άλλοτε την παραχώρηση ενώ σήμερα ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης δεν αμφισβητεί καθόλου την περιουσία της Εκκλησίας στην περιοχή.
«Αν υπάρχει σήμερα μια επανάσταση στο ιδιοκτησιακό, δεν φτάνει παρά να το δούμε! Στη Δημοκρατία είναι σημαντικό πως μπορούν να εναλλάσσονται τα πρόσωπα στις θέσεις εξουσίας» ανέφερε.
Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δωδώνης ανέφερε πως επισκέφτηκε τον Υπουργό Τουρισμού και σε ερώτηση του για την μελέτη που είχε υποβάλει η Μητρόπολη δεν είχε καμία απάντηση να δώσει, ενώ σημείωσε πως η Εκκλησία δε θα υποχωρήσει σε καμία αθέμιτη παρέμβαση και ετσιθελισμούς .