Ο κύκλος των νέων συγγραφέων στον τόπο μας διευρύνεται και μια νέα γενιά λογοτεχνών βγαίνει στο προσκήνιο. Νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, επηρεασμένοι από τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, επιχειρούν να καταθέσουν σκέψεις και προβληματισμούς για ζητήματα που ποτέ δεν θα πάψουν να απασχολούν τους ανθρώπους.
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο “Συμπληγάδες Αξιών” ο νέος συγγραφέας Μηνάς Στραβοπόδης μίλησε στον -Ε-.
- Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τις «Συμπληγάδες Αξιών»;
Η ιδέα για τις «Συμπληγάδες Αξιών» γεννήθηκε μέσα από την παρατήρηση της ζωής του μέσου πολίτη. Με άλλα λόγια, παρατήρησα πως η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας έχει δημιουργήσει μια καθημερινότητα, η οποία του προκαλεί ασφυξία. Αυτήν την ασφυξία ήθελα, λοιπόν, να αναδείξω και να προτείνω μια εναλλακτική θέαση της απλής καθημερινότητας.
Διαβάζοντας τον Αλμπέρ Καμύ βρήκα τη φράση «συνηθίζουμε στη ζωή πριν να συνηθίσουμε στη σκέψη» αυτή η φράση ήταν η αφετηρία. Ο κόσμος λειτουργεί με βάση αυτό που του λένε πως είναι καλό για τον ίδιο και δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί αν αυτό που κάνει είναι πράγματι καλό για τον ίδιο.
- Γιατί οι αξίες της ζωής, όπως η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Αλήθεια, παρουσιάζονται στο βιβλίο ως Συμπληγάδες;
Η ερώτηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω απάντηση. Οι αξίες της ζωής έχουν καταντήσει να είναι Συμπληγάδες για τις ζωές των ανθρώπων, διότι ο τρόπος που έχουμε μάθει να τις εφαρμόζουμε είναι αυτός που τελικά αναιρεί την ίδια την Αξία.
Με άλλα λόγια, είναι στο όνομα της Δικαιοσύνης που καταλύουμε, πολλές φορές, το κράτος δικαίου. Είναι στο όνομα της Ελευθερίας που υιοθετούμε τις πιο ανελεύθερες πρακτικές. Είναι, τέλος, στο όνομα της Αλήθειας, που γινόμαστε βαθιά υποκριτές σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια, για να μπούμε όλοι σε μια διαδικασία, ούτως ώστε να βρουν ξανά οι λέξεις το νόημά τους, διότι, δυστυχώς, το έχουν χάσει.
- Είναι εφικτό ο σύγχρονος άνθρωπος να περάσει αλώβητος από τις Συμπληγάδες; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Πάντα είναι εφικτό. Ωστόσο, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να πάρει το ρίσκο, να κάνει θυσίες, να ξεβολευτεί, να συγκρουστεί, να αφήσει τη συνήθειά του και τη βολή του και να διεκδικήσει, σε καθεστώς αβεβαιότητας, τη ζωή που θέλει πραγματικά.
Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας σε αυτό είναι, ενδεχομένως, ο φόβος. Έχουν μάθει τον σύγχρονο άνθρωπο να φοβάται, να είναι δειλός, για να μην διεκδικεί. Ειρηνική αντίσταση λέει ο Κίμωνας, ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, και είναι αυτό που προτείνω και εγώ: ειρηνική αντίσταση στον φόβο και τον κακό μας εαυτό.
Σε αρκετά σημεία του βιβλίου μιλάτε για θεσμοθετημένη υποκρισία, τι ακριβώς εννοείται;
Εννοώ πως η υποκρισία έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα μας και γύρω μας με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, διότι όλες οι αλληλεπιδράσεις ενός μέσου ανθρώπου σήμερα συντηρούν συγκεκριμένα αφηγήματα, τα οποία, ενώ δηλώνουν πως πρεσβεύουν την αλήθεια, επί της ουσίας, πρεσβεύουν συμφέροντα. Είναι τρομακτική η σκέψη να περνιούνται τα συμφέροντα ως η απόλυτη αλήθεια. Είναι, ωστόσο, απελευθερωτικό να το γνωρίζεις!
- Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας σήμερα;
Νομίζω πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας σήμερα είναι η απάθεια και η αδιαφορία. Ο κόσμος είναι κουρασμένος και κορεσμένος με τόση πληροφορία που βλέπει γύρω του. Η καθημερινότητά του δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί εύκολα με πράγματα πέρα από τα της επιβίωσης και, δυστυχώς, έχει περάσει στην κοινωνία πως το βιβλίο είναι πολυτέλεια, ενώ στην πραγματικότητα το βιβλίο είναι οξυγόνο.
Ο κόσμος δεν διαβάζει εύκολα. Οφείλει, όμως, να αντισταθεί σε αυτήν την καθημερινότητα που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να βρει το πραγματικό νόημα. Ο κόσμος οφείλει να αντισταθεί στη νέκρωση της σκέψης και να αφήσει τη σκέψη του να αναπνεύσει.
Υπάρχει ένας στίχος ενός τραγουδιού που λέει: «όλοι τρέχουν κάτι πάντα να προλάβουν / και χάνονται στη διαδρομή δίχως να καταλάβουν» αυτή η λογική απέναντι στη ζωή είναι που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για έναν συγγραφέα. Πρέπει να επανέλθει η Ζωή στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων.
Το βιβλίο παρουσιάζεται επίσημα την Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στο Λόφο του Στράνη.