Ζάκυνθος

Ο ΕΛΓΑ έστειλε τα πρώτα πορίσματα των ζημιών από τον «ΙΑΝΟ»

Τα πρώτα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστη η αγροτική παραγωγή στη Ζάκυνθο από το πέρασμα του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εστάλησαν και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του –Ε-, ορισμένα μόνο χωριά έχουν λάβει τα πορίσματα και έχουν αναρτήσει τις πληροφορίες στα κατά τόπους κοινοτικά γραφεία.

Υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάθεση των πορισμάτων  και να γίνουν οι ενστάσεις.

Οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο 10 ημερών για να κάνουν την ένσταση σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα των ελεγκτών.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει, αναζητείται ο τρόπος εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, κάτι για το οποίο δόθηκαν υποσχέσεις από το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό.  Ο υπουργός ανακοίνωσε πως υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».
Με την υλοποίηση του έργου, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, «ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά», και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών».
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α., του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι εν λόγω διαδικασίες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναμένουν την πληρωμή των αποζημιώσεων με τον συμβατικό τρόπο που πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *