ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, 33 χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου ιστοριοδίφη και λογοτέχνη Ντίνου Κονόμου (1918-1990), εκδόθηκαν καλοτυπωμένοι δύο πολυσέλιδοι (σύν. 887 σελ.) τόμοι με το Αρχείο του, το οποίο έχει δωρηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου από τον ανιψιό του συγγραφέα κ. Άγγελο Κονόμο (το 1991), με πλούσιο, ποικίλο και αξιόλογο υλικό, χωρίς αυτό να είναι ευρύτερα γνωστό, προσβάσιμο ή ερευνητικά αξιοποιημένο.
Παραβλέποντας τα όσα λίγο-πολύ δυσάρεστα συνέβησαν στο διάστημα αυτό (μιας ολόκληρης γενιάς), οφείλουμε να χαιρετίσουμε την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής έκδοσης, που τιμά τη μνήμη και τη φιλοζακυνθινή προσφορά (και δωρεά) του πολύτιμου για το πολύμορφο έργο του Ντίνο Κονόμο, όπως τιμά και τον ανιδιοτελή δωρητή του Αρχείου, τον εκλεκτό και αγαπητό συμπολίτη και συνοδίτη κ. Άγγελο Κονόμο.
Ακόμη, η δίτομη αυτή και ιδιαίτερα επιμελημένη επιστημονική εργασία τιμά αναμφισβήτητα όλους όσοι ασχολήθηκαν με την ολοκλήρωση και την υλοποίησή της και συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στο αίσιο τελείωμά της, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή ή δυσκολίες ποικίλες (πραγματικές ή όχι). Κυρίως, εύσημα οφείλονται στους υπεύθυνους της Δ.Ι.Β.Ζ. και, ιδιαίτερα, στον δραστήριο Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της, τον κ. Φίλιππο Συνετό, Δημοσιογράφο και Εκδότη, ενεργό βιβλιόφιλο και ομολογουμένως αναμορφωτή τού με τόσες δοκιμασίες πνευματικού αυτού φορέα της Ζακύνθου, ο οποίος κ. Φ. Συνετός στον συνοπτικό Πρόλογό του (σσ. 33-34) εύλογα ευχαριστεί την υπεύθυνη για την καταγραφή και παρουσίαση του Αρχείου αυτού κ. Γεωργία Κόκλα-Παπαδάτου, Φιλόλογο και τ. Διευθύντρια της Δ.Ι.Β.Ζ., με ερευνητικό, συγγραφικό και εκδοτικό έργο στο ενεργητικό της, έχοντας μεταξύ άλλων συγκεντρώσει και εκδώσει «Διάφορα Δημοσιεύματα 1935-1990» του ανεξάντλητου και πολυσυλλεκτικού Ντίνου Κονόμου, συμβάλλοντας σημαντικά (με όλα) στην τοπική αυτογνωσία.
Η Γ. Κόκλα-Παπαδάτου προλογίζει ενημερωτικά, αναλυτικά και κατατοπιστικά την έκδοση (σσ. 33-53) και παραθέτει τα κάτωθι απαραίτητα και χρήσιμα:
1) Δελτίο Αρχειακής Περιγραφής και
2) Ταξινομικό Διάγραμμα Αρχείου Ντίνου Κονόμου
Ακολουθεί στη συνέχεια η καταγραφή του αρχειακού υλικού, με ποικίλες θεματικές αναφορές, με ευρύ και πλήρη «Κατάλογο» λημμάτων, με «Συλλογή» θεματολογική και με συμπληρωματικό «Παράρτημα» («Προσθήκη» Α΄ και Β΄).
Στα Περιεχόμενα κάθε τόμου καταγράφονται όλα όσα αφορούν το ευρισκόμενο στη Δ.Ι.Β.Ζ. υλικό, κατά ενότητες και θέματα ιδιαίτερα, μεταξύ των οποίων περιέχονται και ενδεικτικά αναφέρονται και τα εξής (δείγμα ελάχιστο από τη συγκομιδή ολόκληρης ζωής):
Ι. Τα επαγγελματικά (1949-1983)
ΙΙ. Τα επιστημονικά (1954-1990) […]
ΙΙΙ. Η Εργογραφία […]
IV. Εκκλησίες και Μοναστήρια της Ζακύνθου […]
V. Πολιτική Ιστορία Επτανήσου […]
VI. Τύπος
VII. Κρητικά (1821-1827) […]
VIII. Λαογραφικά […]
IX. Βιογραφικό Λεξικό Ζακύνθου […]
X. Ποιητές και Μουσικοσυνθέτες […]
Και οι δύο τόμοι με το πολύτιμο Αρχείο Ντίνου Κονόμου – («Το βιβλίο της ζωής του»), όπως αναγράφεται ως υπότιτλος – , αποτελεί συμπλήρωμα σημαντικό στις ώς τώρα εκδόσεις τής Δ.Ι.Β.Ζ. και στη σχετική με τον αεί «παρόντα» συγγραφέα και φιλόπατρη δωρητή, τον οποίο άλλοι (πολλοί) σέβονται και τιμούν, ενώ κάποιοι προσβάλλουν τη μνήμη του (και μαζί την «πολιτισμένη» Ζάκυνθο).
Ευτυχώς, που εκδόσεις όπως αυτή, του έστω και ταλαιπωρημένου Αρχείου τού Ζακυνθινολάτρη Κονόμου, αλλά και άλλες σπουδαίες (π.χ. Τα Έργα του Α. Κάλβου, από το Μουσείο Μπενάκη, τα Σύμμικτα του Σαρ. Αντίοχου, τα περί Ζακυνθινού Θεάτρου τού Δ. Ν. Μουσμούτη κ.λπ.) αποτελούν στοιχεία θετικά, παρήγορα κ’ ελπιδοφόρα, για ένα μέλλον όπου το καθετί θα γίνεται και θα κρίνεται με σεβασμό στην αξία, στην ποιότητα και στην Αλήθεια: καθαρά, ανυπόκριτα, αντικειμενικά…
Διονύσης Σέρρας