Quantcast

Γνώμες

Ο Δήμος, τα προβλήματα και το μέλλον

Απογοήτευση και δυσαρέσκεια προκαλεί στους συμπολίτες μας η κατάσταση πουέχει διαμορφωθεί στην αυτοδιοίκηση, με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν, τα σκουπίδια να βρίσκονται στους δρόμους και το νερό να μην φτάνει σε πολλά σπίτια.
Οι χρόνιες παθογένειες της αυτοδιοίκησης είναι γνωστές και τις συντηρούσε μέχρι πρόσφατα το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Η καθιέρωση όμως της απλής αναλογικής επιδείνωσε την αδυναμία των Δήμων να διοικήσουν με ορθολογικά κριτήρια και να παράγουν αποφάσεις, χρήσιμες και επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες.
Τώρα τα πράγματα, όσον αφορά τους δυο οργανισμούς του Δήμου, αυτόν της ύδρευσης και αυτόν της καθαριότητας, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
΄Ολοι μιλούν για προβλήματα που δεν επιλύονται και σχεδόν όλοι κατηγορούν όλους για την αδυναμία τους να παρέμβουν.
Στο θέμα αυτό θα έπρεπε εδώ και καιρό να υπήρχαν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκόλυναν το έργο των διοικητικών οργάνων των Δήμων που βρίσκονται στον αντίποδα των πολιτικών που ασκεί η κάθε μια δημοτική παράταξη, είτε ανήκει στην πλειοψηφία, είτε ανήκει στη μειοψηφία.
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο οι κατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ των παρατάξεων δεν πείθουν ότι αντανακλούν το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα των πολιτών, όσο ότι εκφράζονται για την προβολή των δικών τους, ιδιαίτερων επιδιώξεων.
Οι πολίτες της Ζακύνθου δικαιούνται μιας άλλης αντιμετώπισης και όχι μια
συστηματική ανακύκλωση των αποτυχημένων πολιτικών του παρελθόντος.
Γι αυτό, αν χρειάζεται κάτι αυτή την περίοδο για τον δήμο της Ζακύνθου είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των προϊσταμένων των υπηρεσιών να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν την διοικητική διαδικασία ώστε ο Δήμος, ως αυτοδιοικούμενος δημόσιος φορέας, να δυναμώσει οικονομικά και κοινωνικά και να ανταποκριθεί στς ελάχιστες των υποχρεώσεων του.
Ο σημερινός Δήμαρχος, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, θα έρθει το
πλήρωμα του χρόνου που θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή και πιθανόν να έχει να διηγείται στους επιγόνους τους τα όσα στραβά κι ανάποδα συνάντησε σε αυτό που αποκαλείται “ελληνικό κράτος”.

Αυτά όμως που ποτέ δεν θα αποχωρήσουν από την πραγματικότητα που μας
περιβάλλει είναι τα προβλήματα και η αδυναμία αντιμετώπισης τους, διαχρονικά από την ζακυνθινή κοινωνία.
Και αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν, όχι από έναν επίδοξο σωτήρα, όσες καλές προθέσεις ή ευφυΐα κι αν έχει, αλλά από μια καλορυθμισμένη διοικητική μηχανή και από ένα τολμηρό δημοτικό συμβούλιο.
Αν αυτά τα ελάχιστα δεν προκύψουν στο άμεσο μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας μας πολλοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα ξεφύγουμε από την μέγγενη των προβλημάτων που μας περιβάλλουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *