Ελλάδα

Ο Χ. Γώγος στον “ΕΡΜΗ”: “Πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”

Το καμπανάκι του κινδύνου για την μετάλλαξη Δ κρούει ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, και Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19” Χ. Γώγος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι το εμβόλιο είναι μέσο προστασίας που αποτρέπει την σοβαρή ασθένεια από όλα τα στελέχη του ιού  και οι πολίτες θα πρέπει να το εμπιστευτούν. Ο ίδιος φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο έναρξης των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 15 έως 17, σημειώνοντας πως η κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό της τάξης του 80% είναι αυτή που θα μας προφυλάξει από τις νέες μεταλλάξεις.

Σε περίπτωση υπογράμμισε την ανάγκη να παραμένουμε σε εγρήγορση και προσεκτικοί, μέχρι να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα και να μεγιστοποιηθεί η ανοσία.

Η  μετάλλαξη Δ μεταδίδεται από τον φορέα γρηγορότερα και σε περισσότερους

«Στις ιογενείς λοιμώξεις και ειδικά σε μια πανδημία, η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι πάντα ανησυχητική γιατί προφανώς ο ιός που μεταλλάσσεται έχει αλλαγές και στη βιολογική του συμπεριφορά. Η βιολογική συμπεριφορά του ιού έχει να κάνει με το πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλείται, πόσο γρήγορα μεταδίδεται και κατά πόσο καλύπτεται από την υπάρχουσα θεραπεία και τα εμβόλια. Αντίστοιχος προβληματισμός υπήρχε και κατά την εμφάνιση του στελέχους Α πριν από περίπου 6 μήνες, δηλαδή της γνωστής και ως βρετανική μετάλλαξη» σημείωσε ο κ. Γώγος στον Ερμή τονίζοντας πως η μετάλλαξη Δ συγκρινόμενη με την Α είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Αν και υπογράμμισε πως τα πρώτα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεση των επιστημόνων και των υγειονομικών είναι σίγουρα πρώιμα και χρειάζεται χρόνος, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά  όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μεταδίδεται κατά 60% περισσότερο από το Α΄ στέλεχος.

«Ενώ ένα άτομο κολλούσε την μετάλλαξη Α σε δύο ή τρία, τώρα  κολλά την μετάλλαξη Δ σε 6 άτομα και αυτό παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διασπορά. Φαίνεται δε πως χρειάζεται και πολύ λιγότερος χρόνος για τη διασπορά. Σε ότι αφορά τα κλινικά δεδομένα, η βαρύτητα της νόσου δεν αλλάζει, αλλά αλλάζουν τα συμπτώματα» τόνισε ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, υπογραμμίζοντας όμως πως τα εμβόλια που υπάρχουν αποτρέπουν τη βαριά νόσο και για τα 4 στελέχη του ιού που είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί κλινικά. 

Για την χρήση της μάσκας τόνισε πως δεν πρέπει να «παρεξηγηθεί» η απαγόρευση της χρήσης της σε εξωτερικούς χώρους, σημειώνοντας πως παραμένει μαζί με το εμβόλιο η βασική ασπίδα προστασίας.

«Ο Π.Ο.Υ κρούει τον κώδωνα  για την χρήση της μάσκας λόγω της ευκολότερης και πιο εκτεταμένης μετάδοσης της μετάλλαξης Δ και λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Η σύσταση της Επιτροπής για τους εξωτερικούς χώρους και την απάλειψη της μάσκας, υπακούει στην κοινή λογική. Από την στιγμή που είμαστε σε εξωτερικό χώρο και μακριά από κάποιον άλλο, δεν υπάρχει λόγος για την μάσκα, που είναι όμως αναγκαία σε κλειστό χώρο και σε συνωστισμό»  τόνισε.

«Τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά εξέλιξη της νόσου και από τις μεταλλάξεις»

Για τον εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες, σημείωσε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και για τις ηλικίες από 15 μέχρι 17 και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα μπορούσε να υπάρχει μια σύσταση, μια που πρόκειται για ηλικίες που κυκλοφορούν, συναναστρέφονται μεταξύ τους.

«Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλους και όσο το δυνατόν πιο άμεσα για να μπορούμε να έχουμε την υγεία μας και για να αποτρέψουμε την διασπορά σε αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Είναι θέμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και το ζήτημα είναι κρίσιμο ειδικά για τουριστικές περιοχές όπως η Ζάκυνθος.

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει και επιτήρηση  για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά και αυτό είναι δουλειά του Κράτους. Πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση στο εμβόλιο και όλοι να πειστούν για την αναγκαιότητα του. Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη, αυτό δεν είναι σωστό, αλλά αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν οι  ανεμβολίαστοι» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *