Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντιπεριοφερειάρχη Υγείας Κώστα Ζορμπά στη Ζάκυνθο και οι επισκέψεις που είχε σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο με σκοπό να εξετάσει ελλείψεις και εκκρεμότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του στον –E- o Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζορμπάς ανέφερε πως ήλθε για να δει τι γίνεται με τα Κέντρα Υγείας και με το Νοσοκομείο καθώς υπάρχει μία πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά επισκευές των Κ. Υγείας και εξοπλισμό στο Νοσοκομείο και στα Κ. Υγείας.
« Ο εξοπλισμός είναι υλικοτεχνικός, ξενοδοχειακός και ιατρικός. Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι δομές υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια η οποία μπορεί να απεγκλωβίσει τα Νοσοκομεία από τα πιο απλά περιστατικά.
Το Νοσοκομείο της Ζακύνθου που το επισκέφθηκα, είναι σε άριστη κατάσταση κτιριακά και εγώ είχα τα αιτήματα του διοικητή και των υπηρεσιών, όμως ήθελα να δω μήπως υπάρχει και κάτι άλλο και να συζητήσω μαζί τους για να εντάξουμε ότι μπορούμε περισσότερο. Κάποιες ελλείψεις υπάρχουν αλλά λειτουργεί καλά» ανέφερε ο κ. Ζορμπάς.
Για την αντιμετώπιση του θέματος της έλλειψης γιατρών ο κ. Ζορμπάς δήλωσε στον –Ε-: « Μαζί με την περιφερειάρχη έχουμε κάνει συναντήσεις με τον υπουργό και τον υφυπουργό υγείας και ενημερώσαμε για τα προβλήματα της νησιωτικότητας. Υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες για να επιλέξουν οι γιατροί τα δικά μας Νοσοκομεία, καθώς το ίδιο πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών στη Ζάκυνθο, το έχει και η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα. Σε λιγότερο βαθμό η Λευκάδα. Μια νησιωτική περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως μια χερσαία περιοχή και το μήνυμά μας έφτασε εκεί που έπρεπε. Αναμένουμε ένα νομοσχέδιο που θα λύνει τέτοια ζητήματα στον τομέα της υγείας, άλλωστε σε ταξίδι του στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες είχε πει για τους επικουρικούς γιατρούς ότι θα δώσει κίνητρα και ένα είναι η μονιμοποίησή τους στα νησιά με δύσκολη πρόσβαση.
Σε προηγούμενη προκήρυξη για την Κεφαλονιά είχε μεριμνήσει η υγ. περιφέρεια ακόμα και για διαμονή γιατρών αλλά δεν υπήρξε κανένα μα κανένα ενδιαφέρον. Άρα δεν είναι μόνο το οικονομικό».
Επίσης ο κ. Ζορμπάς πήγε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και μίλησε με τον προϊστάμενο κ. Πέττα και μετά στο κέντρο για τις κακοποιημένες γυναίκες. «Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε μέσω ΕΣΠΑ ένα ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι υπάρχει αυτός ο χώρος και ότι θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν και να ξανασταθούν στα πόδια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διήμερη παραμονή του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ”, στο Ειδικό Ενιαίο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο Εμβολιαστικό Κέντρο και την Κ.Ο.Μ.Υ Ζακύνθου, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων (πρώην ΟΔΑΖ) και τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕ Ζακύνθου και του Δήμου Ζακύνθου.