Την ίδια στιγμή που η χώρα μας συγκλονίζεται από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοινώνεται πως το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού άνοιξε για να δεχτεί τις αιτήσεις των παραγωγών για το ΟΣΔΕ 2025.
Οι αγρότες από σήμερα μπορούν να πηγαίνουν στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου και να καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα για τη συμπλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει δοκιμαστικά από την περασμένη εβδομάδα.
Όμως παραμένουν εκκρεμότητες με την πληρωμή των περσινών επιδοτήσεων που δόθηκαν τμηματικά σε σημείο που οι αγρότες αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Τώρα και για το ΟΣΔΕ 2025 ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός από την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης:
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου ενημερώνει τους παραγωγούς ότι άνοιξε το σύστημα για τις αιτήσεις Ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2025.
Από Δευτέρα 2 Ιουνίου οι παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία μας για ενημέρωση και κατάθεση αίτησης.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
1) Ταυτότητα
2) κωδικοί Taxis net η κωδικό υποβολής.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που κάθε μέρα ξετυλίγεται το κουβάρι και έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα η Κρήτη, τα μέσα ενημέρωσης στη Μεγαλόνησο ασχολούνται επισταμένα με το θέμα καθώς οι επιδοτήσεις εκεί υπερπολλαπλασιάστηκαν.
Η ιστοσελίδα neaKriri γράφει σε χθεσινό δημοσίευμα: Το μεγαλύτερο αγροτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων για παράνομες επιδοτήσεις, αδιαφάνεια και διοικητική αυθαιρεσία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με κρίσιμα έγγραφα να δείχνουν εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών προσώπων, η υπόθεση παίρνει διαστάσεις πολιτικού σεισμού. Από τις «πατέντες» με τα βοσκοτόπια μέχρι την εκτόξευση του εθνικού αποθέματος στην Κρήτη, το «πάρτι» εκατομμυρίων αποκαλύπτει ένα σύστημα που λειτουργούσε μεθοδικά επί χρόνια
Η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων συνταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας και φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα σκάνδαλο- «μαμούθ».
Με τις έρευνες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας να συνεχίζονται, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει ξανά τη λογική των διαχρονικών παθογενειών αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες που φέρει.
«Το υφιστάμενο σύστημα έχει επιτρέψει κακές πρακτικές, καθυστερήσεις και φαινόμενα καταστρατήγησης, όπως αποδεικνύεται, που δεν τιμούν κανέναν. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παρά τις προσπάθειές μας, οι παθογένειες αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια όμως στο πρόβλημα. Όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι γόρδιοι δεσμοί αν δεν λύνονται, κόβονται», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ποσοστό του εθνικού αποθέματος που διατέθηκε στην Κρήτη ήταν:
- Για το 2018 το 37,8% και 6,8 εκ. ευρώ
- Για το 2019 το 53,7% και 13 εκ. ευρώ
- Για το 2020 το 67,1% και 30,2 εκ. ευρώ
- Για το 2021 το 25,4% και 8,2 εκ. ευρώ
Η πολιτική αντιπαράθεση πάντως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση την στιγμή που οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος.
Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μιλώντας στις Εξελίξεις Τώρα, σχολίασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ως «μία προδιαγεγραμμένη πορεία» και το περιμέναμε πως θα καταλήξουμε στο σκάνδαλο αυτό» και συνέχισε κάνοντας μία σύντομη χρονική περιγραφή των γεγονότων.
«Το ’18-’19 βλέποντας οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις παραγωγών ότι το εθνικό απόθεμα από τα 18-20 εκατομμύρια ευρώ εκτινάχθηκε στα 75 καταλάβαμε ότι κάποια φάμπρικα είχε στηθεί. Και συγχρόνως με την κακή λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα είχαμε βγει δυναμικά, και τότε εισπράξαμε μηνύσεις και διώξεις για συκοφαντική δυσφήμιση του οργανισμού».
Όπως τόνισε ο κ. Σατολιάς, κομβική ημερομηνία είναι το 2020, που κάποιοι σε ύποπτους ΑΦΜ μπλοκαρίστηκε αρχικά η πληρωμή τους και μετά πήγαν στον Εισαγγελέα.
«Πάμε στον τότε υπουργό το 2022 η ΕΘΕΑΣ και κάνει δύο πράγματα πολύ σημαντικά, που αν συνεχίζονταν θα είχε άλλη πορεία ο οργανισμός. Έβγαλε μία υπουργική απόφαση που λέει ότι απαγορεύεται η πληρωμή βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Και το δεύτερο σημαντικό που επιχειρήθηκε ήταν να μεταφερθεί η αίτηση του Έλληνα αγρότη, τα δεδομένα και ο έλεγχος στο κυβερνητικό cloud. Το κερασάκι στην τούρτα της κακής λειτουργίας του οργανισμού είναι το 2023. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Νάξου, ο κ. Καπούνης, για να αποκαλύψει όλο αυτό πήγε και δήλωσε 7.700 στερέματα βοσκοτόπια χωρίς έλεγχο».