Ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης βρέθηκε στο νησί μας την περασμένη Παρασκευή και συνοδευόμενος από μηχανικούς της Ζακύνθου περιόδευσε σε διάφορες περιοχές του Λαγανά, της Πόλης και αλλού, προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό των επιπτώσεων του Εγκέλαδου σε κτήρια και κατασκευές.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Καθηγητής συνηγόρησε στη διαπίστωση πως το νησί «άντεξε» σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε κτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπήρχαν αλλά εντάθηκαν λόγω του πρόσφατου ισχυρού σεισμού. Ο κ. Καρύδης επισκέφτηκε μεταξύ άλλων το καμπαναριό στο Σκουλικάδο, το κτήριο στο Ξενία αλλά και το λιμάνι της Πόλης, όπου δημιουργήθηκαν οι γνωστές καθιζήσεις, για τις οποίες ανέφερε πως μπορούν να αποκατασταθούν.
«Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο νησί μετά το σεισμό και θεωρώ πως γενικά η ζημιά είναι μικρή. Το νησί άντεξε πολύ καλά και οι βλάβες που εκδηλώθηκαν, είτε προϋπήρχαν σε μικρότερη ένταση, είτε οφείλονται σε παλαιότητα, σε διάβρωση των σίδερων, σε κακοτεχνίες και προσθήκες που δεν έπρεπε να γίνουν» σημείωσε ο Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ και σχολιάζοντας την ανησυχία για τα σπίτια που κρίθηκαν ως ακατάλληλα, υποστήριξε πως ο πρωτοβάθμιος έλεγχος είναι πάντα πιο συντηρητικός και επικεντρώνεται στην ασφάλεια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που πράγματι ισχύει.
«Ο Δευτεροβάθμιος Έλεγχος θα μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ειδικά για την κατάσταση στο λιμάνι, ο κ. Καρύδης σημείωσε πως το λιμάνι είναι χτισμένο πάνω σε έδαφος που υποχωρεί και είναι μαλακό και γι’ αυτό δημιουργούνται ρωγμές και καθιζήσεις. Υποστήριξε δε πως μια λύση θα είναι να τοποθετηθεί πάνω από τον τραπεζοειδή μια οπλισμένη πλάκα. Σε ότι αφορά δε, ειδικά τις ρωγμές στη δέστρα, ανέφερε πως προϋπήρχαν του πρόσφατου σεισμού.
Σε σχέση τέλος με το Καμπαναριό στο Σκουλικάδο, σημείωσε πως η ζημιά είναι επισκευάσιμη και πως μια λύση θα ήταν να τοποθετηθούν εξωτερικοί ελκυστήρες στα γείσα.
«Τα κτήρια που παρουσίασαν το πρόβλημα ήταν τα κτήρια που ήταν ασυντήρητα, ακατοίκητα και με προϋπάρχοντα προβλήματα. Είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη και να αντιληφθούμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε παρατυπίες» υπογράμμισε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ