Αν και τα πλήρη δεδομένα θα υπάρχουν μετά την Β΄ Κυριακή των εκλογών για το Δήμο Ζακύνθου έχει ενδιαφέρον να δούμε πως κατανέμονται οι συνολικά 33 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Σύμφωνα με αυτήν, ο συνδυασμός του Νικήτα Αρετάκη λαμβάνει 7 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακολουθούν 6 έδρες για το Γιώργο Αρμένη, 6 για το Διονύση Γάσπαρο, 5 για το Γιάννη Αγαλιανό, 3 για το Φώτη Κόκλα, 2 για τον Αντώνη Κασσιμάτη, 2 για τον Χαράλαμπο Λιβέρη, 1 έδρα για τον Αναστάσιο Μαρίνο και 1 για τον Χρήστο Πάστρα.
Θυμίζουμε πως ανά Δημοτική Ενότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι:
α. Δημοτική ενότητα Αλυκών 4 δημοτικοί σύμβουλοι
β. Δημοτική ενότητα Αρκαδίων 4 δημοτικοί σύμβουλοι
γ. Δημοτική ενότητα Αρτεμισίων 4 δημοτικοί σύμβουλοι
δ. Δημοτική ενότητα Ελατίων 1 δημοτικός σύμβουλος
ε. Δημοτική ενότητα Ζακυνθίων 14 δημοτικοί σύμβουλοι
ζ. Δημοτική ενότητα Λαγανά 6 δημοτικοί σύμβουλοι.
Μια πρώτη και αξιοσημείωτη εκτίμηση για το πώς κατανέμονται οι έδρες ανά Δημοτική Ενότητα με βάση το αποτέλεσμα έγινε από τον υποψήφιο της “Επανεκκίνησης”, μηχανικό Δ. Πέττα, του οποίου τους υπολογισμούς μεταφέρουμε:
Σύμφωνα με αυτούς στη Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων ο κ. Αρετάκης εκλέγει 4 συμβούλους, από 2 οι Αρμένης, Γάσπαρος, Αγαλιανός και από 1 οι Κόκλας, Κασσιμάτης, Λιβέρης και Πάστρας.
Στη Δημοτική Ενότητα Λαγανά, από έναν σύμβουλο εκλέγουν οι Αρετάκης, Αρμένης, Γάσπαρος, Αγαλιανός, Κασσιμάτης και Λιβέρης.
Στη Δημοτική Ενότητα Αλυκών από έναν σύμβουλο εκλέγουν οι Αρμένης , Γάσπαρος, Κόκλας και Μαρίνος.
Στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίων, από έναν σύμβουλο οι Αρμένης, Γάσπαρος, Αγαλιανός, Κόκλας.
Στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων από έναν σύμβουλο οι Αρετάκης, Αρμένης, Γάσπαρος, Αγαλιανός
Την μοναδική έδρα στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων καταλαμβάνει ο συνδυασμός του κ. Ν. Αρετάκη.