Κοινωνία

Νίκη Μαλαφούρη: “Η γυναίκα ανταποκρίνεται σε δεκάδες ρόλους με θάρρος και διεκδικούμε από την Πολιτεία μια πιο ισότιμη θέση”

Μόλις το 22 με 25% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκουν σε γυναίκες και αντίστοιχα μειωμένα είναι τα ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και σε τοπικό επίπεδο. Τα παραπάνω δεδομένα αποτύπωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή η Νίκη Μαλαφούρη, Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ζακύνθου  και Οικονομική Επόπτρια του Ελληνικού Επιχειρηματικού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Ελλάδος, που υπογράμμισε τις αυξημένες δυσκολίες αλλά και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα μια γυναίκα επιχειρηματίας. Η ίδια τόνισε πως οι γυναίκες παγκοσμίως ήταν αυτές που δέχτηκαν και τις σοβαρότερες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, καθώς πάνω από 2 εκατομμύρια γυναίκες, είτε έμειναν σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους, είτε έχασαν τις δουλειές τους λόγω της κρίσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών πολύ δύσκολα θα επανέλθει στην αγορά εργασίας και η κ. Μαλαφούρη τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα και μέτρα ενίσχυσης ώστε η γυναικεία επιχειρηματικότητα να υποστηριχθεί.

«Η γυναίκα επιχειρηματίας έχει να  αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα. Παιδιά, οικογένεια, ανισότητα στις αμοιβές για να μην μπούμε στο ανεξάντλητο ζήτημα του φαινομένου metoo. Η γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει ένα διπλό ωράριο στην εργασία και στο σπίτι της και να ανταπεξέλθει στους δύσκολους ρόλους της συζύγου, της νοικοκυράς, της επιχειρηματία» ανέφερε η κ. Μαλαφούρη σημειώνοντας πως από τις 9.000 ενεργές επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο περίπου 2.260 χιλιάδες ανήκουν σε γυναίκες που μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση ήρθαν και αυτές αντιμέτωπες με τις συνέπειες πτωχεύσεων μεγάλων tour operator όπως η Thomas Cook, φυσικών καταστροφών και τώρα της πανδημίας.

«Η γυναίκα ανταποκρίνεται σε δεκάδες ρόλους με θάρρος και υπομονή και για αυτό διεκδικούμε από την Πολιτεία μια πιο ισότιμη θέση» ανέφερε η κ. Μαλαφούρη, που παραθέτοντας κάποιες από τις παρεμβάσεις που έγιναν από το Δίκτυο το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις που υπήρξαν  για την άδεια και το επίδομα μητρότητας για τη γυναίκα επιχειρηματία.

«Καταφέραμε να θέσουμε το θέμα στο Υπουργείο Εργασίας και τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και αυτό που διεκδικούμε είναι το αυτονόητο που ήδη συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ και τρία χρόνια μελετάμε αυτές τις προτάσεις στο Δίκτυο και ελπίζουμε πως θα το καταφέρουμε. Μέχρι σήμερα μια γυναίκα που δεν έχει υπάλληλο θα πρέπει να κλείσει την επιχείρηση της για να  γεννήσει το παιδί της!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μαλαφούρη αναφέρθηκε ακόμη στις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από το ΕΕΔΕΓΕ για την αποτροπή των αλλαγών στον εκλογικό Νόμο σε σχέση με την ποσόστωση των γυναικών και υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο το 2022 να μιλάμε ακόμη για ποσόστωση στις εκλογές καθώς θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης ισότητα.

Ειδική αναφορά τέλος έκανε η κ. Μαλαφούρη στις δράσεις του Δικτύου που έγιναν για την ενθάρρυνση των νέων γυναικών επιχειρηματιών το τελευταίο διάστημα: Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα από την  ένταξη καινοτόμων γυναικείων επιχειρηματικών ομάδων στο πρόγραμμα «Θερμοκοιτίδα» δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Τα κατά τόπους Επιμελητήρια αναλαμβάνουν την δωρεάν εκπαίδευση των γυναικών επιχειρηματιών αλλά και την ενθάρρυνση σε  χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι να βρεθούμε μπροστά στην εκπαίδευση και την καινοτομία» σημείωσε ενώ έκανε γνωστό πως καταβάλλονται προσπάθειες για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης σε τοπικό επίπεδο μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *