Κοινωνία

Νέος νόμος για επιτάχυνση στην κτηματογράφηση

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 οι διορθώσεις για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Ανάσα ανακούφισης για την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας στη Ζάκυνθο είναι η νέα νομοθετική ρύθμιση για ευελιξία στη λειτουργία της κτηματογράφησης, ενώ θα τακτοποιηθούν και τα ακίνητα που φέρονταν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Συγκεκριμένα, την διαδικασία επιτάχυνσης στην  κτηματογράφηση, την ψηφιοποίηση διαδικασιών κι υπηρεσιών και την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών  φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  που ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση και το Ελληνικό Κτηματολόγιο  αναδιοργανώνεται  για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Ένα ακόμα θετικό είναι ότι δημιουργείται ο  Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, ώστε η διαδικασία αγοραπωλησίας να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Τι προβλέπεται:

  1. Επιταχύνεται η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, με την νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται κατά δύο έτη.
  2. Οι περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο εντάσσονται και σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
  3. Ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει συμφέρον να την αναζητήσει.
  4. Διευκολύνεται η διόρθωση για ακίνητα που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
  5. Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών.
  6. Καθιερώνονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί και οι κτηματολογικοί δικαστές, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους.
  7. Νομοθετήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ένα πάγιο αίτημα όσων επαγγελματικών κλάδων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  8. Δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στους δήμους, με την έκδοση μίας Διαπιστωτικής Πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης τους στο ελληνικό δημόσιο.
  9.  

Παράταση για διορθώσεις για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

 Μέχρι τώρα, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, για να μπορέσει να δηλώσει κάποιος ένα ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο, δεν ανταποκρινόταν όμως, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε χρόνο και χρήμα ο πολίτης και να προσφεύγει στα δικαστήρια. Με την πρόταση του υπουργείου, καθορίζεται ότι εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει εντός 60 ημερών τότε θα θεωρείται πως συμφωνεί. Η διόρθωση για τα «αγνώστου» θα γίνεται στα κτηματολογικά γραφεία. Να σημειώσουμε ότι η παράταση που δίνεται για διόρθωση για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *