H κα Νένα Κορουπλή είναι λογίστρια, εγγεγραμμένη στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου ως Μελετήτρια Αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα στο Ιατρικό Κέντρο Βάρκιζας, και στην συνέχεια στην ‘’ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ’’ σημερινή ‘’ΑΜΥΜΩΝΗ’’ Κέντρο Διημέρευσής Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες αποτελώντας σημαντικό στέλεχος από την ίδρυση της.
Το 1999 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ζάκυνθο, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και είναι παντρεμένη με τον Θεοτόκη Φλεμοτόμο, Relationship Manager Τράπεζας.
Την διετία 2017-2018 από θέση ευθύνης αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε προβλήματα που αφορούσαν το νησί και τους πολίτες, με κύριο συστατικό του χαρακτήρα της, ένα αδιαπραγμάτευτο αξιακό σύστημα και με την αλήθεια πάντα στο λόγο της.
Από το 2022 εργάζεται ως μόνιμη υπάλληλος στο Οικονομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ζακύνθου.
Πιστεύοντας ότι η ενεργός δράση πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμβολής μας στην κοινωνία συμμετείχε σε δραστηριότητες:
– του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας,
– του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ”ΑΜΥΜΩΝΗ”,
– του ΠΙΚΠΑ Βούλας και
– της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων
- Συμμετείχε στην διαβούλευση αποτυπώνοντας την βάση δεδομένων με non pαper για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα.
- Συμμετείχε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τα Επιδόματα ΑΜΕΑ παρεμβαίνοντας και καταθέτοντας Τεκμηριωμένη Μελέτη από Επιστημονικό Συνεργάτη.
- Συμμετείχε εθελοντικά μαζί με Φίλους Συνεργάτες – Τεχνοκράτες για την δημιουργία Δημοτικού ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ –ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Κύρια Kουρουπλή ποιός είναι ο λόγος που είστε υποψήφια με το συνδυασμό ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ;
Πρόκειται για ένα Ανεξάρτητο Πολυσυλλεκτικό Ψηφοδέλτιο. Στο πρόσωπο του κου Γιάννη Τρεπεκλή διέκρινα ένα Τεχνοκράτη με μεγάλη Εμπειρία και Γνώση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με διάθεση συνεργασίας, την οποία είναι σε θέση να αναπτύξει με τον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Υπόλοιπους Φορείς αποκαθιστώντας την υφιστάμενη μη αρμόζουσα σχέση για την επίτευξη των στόχων μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξης ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ για τα επόμενα χρόνια και ποιές οι δικές σας φιλοδοξίες;
Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των υποδομών με σοβαρότητα και στρατηγική δίνοντας λύση στα χρόνια προβλήματα της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ζακύνθου. Με την εγγύηση ότι θα υπάρξει μια σωστή και άμεση προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας χωρίς αγκυλώσεις, σκοπιμότητες, και εγωισμούς, υλοποιώντας μεγάλα έργα – τομές αλλάζοντας την εικόνα μας και δίνοντας αξία στο νησί μας.
Προσωπικά το στοίχημά μου είναι η πλήρης εκμετάλλευση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοοικονομικών εργαλείων που μπορεί να απορροφήσει το νησί μας. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για έργα.
Για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και λυμάτων τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια πέραν εκείνων που έκανε η σημερινή ηγεσία της περιφέρειας;
Η καθημερινότητα που βιώνουμε στο νησί με την διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων δείχνει ότι αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν επαρκούν.
Πρώτα από όλα η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας πιστεύω ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Η Περιφέρεια έχει χρέος να αποκαταστήσει αυτή την σχέση συνεργασίας.
Δεν φτάνει μόνο να γίνεται ένα έργο όπως αυτό στο Λίβα, αλλά να υπάρχει η σωστή διαχείριση , επίβλεψη και έλεγχος.
Από την άλλη πλευρά τα λύματα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχουν μελέτες για την επέκταση και την δημιουργία και άλλων βιολογικών. Έργα προτεραιότητας για την κοινωνία που θα έπρεπε να έχουν γίνει «χθες».
Ποια έργα οδοποιίας μπορούν να βοηθήσουν στο κυκλοφοριακό στο νησί;
Το νησί πέρα από τις συντηρήσεις και βελτιώσεις του υπάρχοντος δικτύου , όπου ήταν πλημμελείς και πρόχειρες την προηγούμενη τετραετία, χρειάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση νέων βασικών οδικών αξόνων.
Υλοποίηση του νέου άξονα Ζακύνθου – Βολιμών με βάσει την υπάρχουσα μελέτη που έχει παραμείνει στο συρτάρι.
Χάραξη νέου περιφερειακού δρόμου για το Βασιλικό περιμετρικά του Αργασιού.
Σύνδεση του οδικού άξονα του αεροδρομίου με την περιοχή του πλάνου και του οδικού άξονα Ζακύνθου Βολιμών.
Ολοκλήρωση του νέου δρόμου Αλυκές – Ξύγκια ώστε να γίνει ασφαλής και να συνδεθεί με τον κεντρικό άξονα Ζακύνθου Βολιμών.
Σημαντικό επίσης είναι να μελετηθεί η διαμόρφωση κυκλικών κόμβων σε καίρια σημεία διασταυρώσεων, δεδομένου ότι αποτελεί ασφαλέστερη και πιο ολοκληρωμένη λύση για το κυκλοφοριακό.
Ποια έργα στο χώρο των λιμενικών εγκαταστάσεων εκτιμάτε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθούν;
Όλοι οι πολίτες του τόπου μας επιθυμούν και περιμένουν επιτέλους να προχωρήσει το master plan . Σήμερα το λιμάνι της Ζακύνθου «φωνάζει» ότι χρειάζονται βελτιώσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει όπως εκβαθύνσεις και υποδομές δεδομένου ότι πλέον τα μεγάλα πλοία που εξυπηρετούν την Ζάκυνθο καθημερινά καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες τα σκάφη αναψυχής που δένουν έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις .
Ανάκτηση και χρηματοδότηση για το λιμανάκι στο Κερί, άλλο ένα έργο που παρέμεινε ανεκτέλεστο για τον τόπο μας. Άλλη μια χαμένη τετραετία.
Το σχέδιο ανάκαμψης έρχεται, έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και πραγματικά οφείλουμε σαν περιφέρεια να συντονίσουμε και να ανέβουμε σε αυτό το τρένο. Δεν μπορεί η Ζάκυνθος να απουσιάζει από αυτό το άλμα προόδου.
Ποια πρέπει να είναι η σχέση της περιφέρειας με το Δήμο ως αυτοδιοικητικοί θεσμοί;
Μεταξύ τους δεν υπάρχει σχέση έλεγχου και ιεραρχίας αλλά συνεργασίας η όποια πρέπει να αναπτύσσετε με κοινές συμφωνίες και με συνδυασμό κοινών δράσεων με μοναδικό σκοπό να υπηρετούν τον άνθρωπο.
Τα έργα δεν έχουν κηδεμόνα. Γίνονται για να εξυπηρετήσουν τον νησί, τους κατοίκους αλλά και τους ανθρώπους που το επισκέπτονται.
Δεν χρειάζονται εγωϊσμοί. Χρειάζεται εμπειρία, γνώση και επιμονή.
Έτσι ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη που τους συνδέει με την Περιφέρεια, είναι πολύ βασικό και πρέπει να νιώσουν ότι πραγματικά υπάρχει η θέληση για Σύνθεση και Συνεργασία !!!
Ποια είναι η άποψη σας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος της Ζακύνθου;
Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πλέον τα κύρια χρηματοοικονομικά εργαλεία για την υλοποίηση των έργων. Χρειάζονται σοβαρότητα στη διαχείριση τους, στην ανάπτυξη των μελετών και τυπικότητα μέχρι το τελευταίο στάδιο της εκτέλεσής τους. Αν αυτά τα στοιχεία λείπουν, όσο καλή διάθεση και να έχει κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αξιοποίησή τους. Πιστέψτε με, από την εμπειρία μου ακόμη και το μικρότερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Leader κλπ, μέχρι και το μεγαλύτερο, απαιτεί αφοσίωση, τυπικότητα ακόμη και στην παραμικρή του λεπτομέρεια.
Δυστυχώς αυτά τα χαρακτηριστικά έλλειψαν από τις προηγούμενες προσπάθειες, με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να είναι ουραγός.
Το πολιτιστικό απόθεμα της Ζακύνθου όπως αναφέρετε, είναι ίσως το πιο σημαντικό απόθεμα του τόπου μας και ιδιαίτερα αυτό που μας συνδέει με το παρελθόν. Προσδίδει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα που γοητεύει όλους. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη όπως έπρεπε. Όχι μόνο στην υλοποίηση βασικών έργων που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και υποστηρικτικά σε αντίστοιχα προγράμματα σε συνεργασία με φορείς.
Οι δυνατότητες που έχουμε είναι απεριόριστες!! Το μόνο που χρειάζεται είναι σοβαρή προσπάθεια !!