Ζάκυνθος

Νέα συνάντηση Βουλευτή – Υπουργού Τουρισμού: Θετική στάση του Υπουργείου στη συμμετοχή του Δήμου στην Α.Ε.

Ανοιχτό αφήνει το Υπουργείο Τουρισμού το ενδεχόμενο  συμμετοχής και του Δήμου Ζακύνθου στο διοικητικό συμβούλιο της υπό σύστασης εταιρείας που θα διαχειρίζεται το Ναυάγιο ενώ θετική ανταπόκριση φαίνεται να υπάρχει  και στο αίτημα για μη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας Ναυάγιο Α.Ε. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν από το Βουλευτή Διονύση Ακτύπη μετά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Υπουργό Τουρισμού και μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του Ερμή, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής  συνάντησης.

«Ναι» και στην μη μεταβίβαση των μετοχών

Ο κ. Ακτύπης υποστήριξε για ακόμη μια φορά πως ο Φορέας που προβλέπει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού θα φέρει λύσεις προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του, δε θα θέσει σε κίνδυνο ιδιοκτησίες και θα συμβάλει στην ανάδειξη αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή. Σε σχέση με τις αντιδράσεις της τοπικής Εκκλησίας, τόνισε πως ο ίδιος πρώτος από όλους αναγνωρίζει την συνδρομή και την προσφορά της στη Ζάκυνθο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο φορέας θα αφορά τον αιγιαλό και όχι την εκκλησιαστική περιουσία.  Υποστήριξε πως και τα θρησκευτικά μνημεία θα αναδειχθούν μέσα από τον Φορέα, ενώ ανέδειξε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συνεργασία.

Τι συζητήθηκε για την έδρα της εταιρείας και τα έσοδα της

«Το Νομοσχέδιο που έρχεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα φέρει κέρδος για τη Ζάκυνθο μια που για πρώτη φορά η Πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη περιοχή, κάνοντας ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το Υπουργείο Τουρισμού δημιουργεί έναν φορέα με αρμοδιότητα  αποκλειστικά και μόνο στα όρια του αιγιαλού, όπως αυτά καθορίστηκαν με ΦΕΚ το 2018, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια ένσταση ή προσφυγή στην συγκεκριμένη απόφαση» δήλωσε αρχικά ο Βουλευτής, σημειώνοντας πως το Δημόσιο διαχειρίζεται τη δική του περιουσία και κανενός άλλου.

«Αυτό που σήμερα προέχει είναι η προστασία των επισκεπτών της περιοχής, αλλά και η προστασία και συντήρηση του καραβιού» είπε ακόμη , θυμίζοντας αφενός την τραγωδία στο Μάτι και την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει πως κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί, αλλά και τα κατολισθητικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Ναυάγιο  το 2017 και το 2018.

«Ο αιγιαλός δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί» σημειώνει ο Βουλευτής

Για την συνάντηση του με τον Υπουργό, σημείωσε πως σημείο αναφοράς  είχε  τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις προτάσεις για το Νομοσχέδιο, με κάποιες από τις οποίες και ο ίδιος συμφωνεί.

«Από την πρώτη στιγμή είχα θέσει και εγώ τον προβληματισμό μου για την ανάγκη εκπροσώπησης του Δήμου. Η ένσταση του Υπουργού είναι πως με την αλλαγή του Νόμου για την Αυτοδιοίκηση, ο εκπρόσωπος της μιας εκ των δύο κοινοτήτων και πιο συγκεκριμένα της κοινότητας των Βολιμών θα προέρχεται από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, δηλαδή θα είναι μέλος της δημοτικής αρχής. Το Υπουργείο θεωρεί πως είναι δίκαιο να συμμετέχουν στο φορέα οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ως πιο άμεσα συνδεδεμένοι με αυτή την περιοχή και επειδή στο μέλλον θα εκπροσωπούν και τη δημοτική αρχή. Εγώ βέβαια επανέλαβα πως θεωρώ αδιανόητο να μην συμμετέχει κεντρικά ο Δήμος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα πρέπει να συμμετέχουν οι δύο κοινότητες. Επανέλαβα πως ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο κεντρικά και η απάντηση του Υπουργού ήταν πως  θα γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Για  την Εκκλησία, το Υπουργείο σύμφωνα με το Βουλευτή δε θεωρεί ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί σε έναν τέτοιο φορέα, που δεν εμπλέκεται στη δική της ιδιοκτησία.

«Ο Φορέας είναι μια κρατική υπόθεση που θα ασχοληθεί με την περιουσία του δημοσίου και θα εμπλέκονται συγκεκριμένοι παράγοντες» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά  ο Βουλευτής που όπως είπε μετέφερε στον Υπουργό  Τουρισμό και το φόβο που διατυπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Ναυαγίου.

«Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί ένας αιγιαλός και συμφωνήσαμε πως για να μην υπάρχουν ανησυχίες, οι μετοχές δε θα μεταβιβάζονται» τόνισε ο κ. Ακτύπης.

Αναφορά έγινε και για  την έδρα της εταιρείας, που σύμφωνα με το Σχέδιο θα είναι στην Αττική και όχι στη Ζάκυνθο και σύμφωνα με το  υπήρξε η δέσμευση πως θα υπάρχει παράρτημα και στο νησί μας, ενώ η απόφαση για την Αθήνα αιτιολογήθηκε σε σχέση με την επιλογή του Προέδρου και του Διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να μην περιοριστεί μόνο σε όσους είναι διατεθειμένοι να ζήσουν στη Ζάκυνθο.

Τέλος για έσοδα που μπορεί να υπάρξουν από την λειτουργία της εταιρείας, ανέφερε πως θα καθοριστούν στο Καταστατικό και σημείωσε πως θα είναι ο τελευταίος που θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας στα δικαιώματα αυτά.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *