Το πλάτωμα του “ναυαγίου”, ίσως η πιο πολυσύχναστη γωνιά της Ζακύνθου και από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία φυσικού κάλλους, παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και κινδύνου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Ακριβώς δίπλα από την εξέδρα παρατήρησης του παγκοσμίου φήμης Ναυαγίου, από όπου καθημερινά χιλιάδες τουρίστες απαθανατίζουν την μαγευτική θέα της παραλίας, έχει σχηματιστεί μια μεγάλη και αποκρουστική σωρός σκουπιδιών.
Σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά, κουτάκια και κάθε λογής ακαθαρσίες βρίσκονται ελάχιστα μέτρα από το σημείο που υποτίθεται πως προβάλλει τον Ελληνικό τουρισμό. Η εικόνα αυτή, που πλέον φιγουράρει στα κινητά και τις κάμερες των επισκεπτών από όλο τον κόσμο, προκαλεί ντροπή και θυμό.
Παράλληλα, θετικές κινήσεις όπως η κατασκευή του νέου δρόμου διαφυγής, ένα αίτημα ετών για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, συνοδεύονται από σοβαρές ελλείψεις. Ο δρόμος, που ξεκινάει ακριβώς πάνω στο πλάτωμα και καταλήγει στην Αναφωνήτρια μέσω της διαδρομής πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, είναι μεν σημαντικός σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν ‘’χαλικόδρομο’’, πλάτους περίπου τριών μέτρων, χωρίς καμία προστασία.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν δρόμο ‘’πάνω στο χείλος του γκρεμού’’, που σε συνθήκες πανικού ή ατυχήματος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με την απουσία εναλλακτικής εξόδου. Η ράμπα που έχει τοποθετηθεί για να αποτρέψει την διέλευση οχημάτων αποτρέπει την ανεξέλεγκτη χρήση, όμως δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες παρεμβάσεις σταθεροποίησης και σήμανσης που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια πεζών.

Αλλά οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί. Από την αντίθετη πλευρά του πλατώματος, ένα χωμάτινο μονοπάτι γεμάτο βράχια οδηγεί στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η Ελληνική σημαία, ένα ακόμα αγαπημένο φωτογραφικό σημείο των επισκεπτών. Το μονοπάτι αυτό, που διασχίζεται καθημερινά από έναν μεγάλο αριθμό τουριστών, δεν έχει καμία απολύτως σήμανση, περίφραξη ή μέτρο ασφαλείας. Η απόσταση μέχρι τη σημαία είναι περίπου ένα χιλιόμετρο, όμως οι συνθήκες πρόσβασης είναι τουλάχιστον επικίνδυνες, ειδικά για παιδιά ή ηλικιωμένους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το Πλάτωμα του Ναυαγίου, που έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Χώρας, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνημείο της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας. Οι αρμόδιοι φορείς όπως ο Δήμος Ζακύνθου και τα συναρμόδια υπουργεία οφείλουν να δράσουν άμεσα και ουσιαστικά.
Πρέπει να υπάρξει άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων από την εξέδρα, να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας και να διαμορφωθούν επαρκώς οι διαδρομές, τόσο ο δρόμος διαφυγής όσο και το μονοπάτι προς τη σημαία, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.Το Ναυάγιο δεν είναι απλώς μια τουριστική φωτογραφία. Είναι το σύμβολο της Ζακύνθου.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ