Ζάκυνθος

Ναι στη Χρηματοδότηση της διάσωσης του Μετοχιού του Αγίου λέει η Υπουργός Πολιτισμού

Στο θέμα που ανέδειξε πρόσφατα ο Ερμής σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης για το Μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην Παναγούλα και έφερε στη Βουλή με επερώτηση ο Βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, απάντησε πριν από λίγες ημέρες η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Η Υπουργός στην απάντηση της αναφέρεται στην μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2011 και σημειώνει πως θα υπάρξει συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου για την επικαιροποίηση της και ακολούθως την αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του αναγκαίου αυτού έργου.

Η απάντηση  που δόθηκε στις 7/1 συγκεκριμένα αναφέρει:  Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 2678/15.12.2020 Ερώτηση με θέμα: «Καταρρέει το μνημείο των Στροφάδων, στη Ζάκυνθο»

«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 2678/15.12.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το μετόχι της Ι.Μ. Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου στο Καλλιτέρο Ζακύνθου, αναφέρεται για πρώτη φορά σε κατάστιχο του 1675-6, αλλά είναι πιθανό να λειτουργούσε ως μετόχι της Ι. Μονής ήδη από τον 16ο αι.

O ναός καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξανακτίστηκε. Τα κελιά και οι λοιποί χώροι διατήρησαν σε ικανοποιητικό βαθμό την προσεισμική τους μορφή, διασώζοντας στοιχεία της τοπικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Η μελέτη αναστήλωσης, στερέωσης και νέων χρήσεων του Μετοχίου της Ι. Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου στο Καλλιτέρο Ζακύνθου, εγκρίθηκε με όρους το 2011, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ιονίων Νήσων (αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/101146π.έ./2540π.έ/26.11.2011 Απόφαση).

Το ΥΠΠΟΑ προσβλέπει στην συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, προκείμενου να γίνει η επικαιροποίηση της ανωτέρω μελέτης και να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργου αποκατάστασης του μνημείου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, λόγω της πανδημίας του COVID 19».

Ένα σχόλιο

  1. Σώστε τα Στροφάδια,σώστε το Κάστρο,σώστε το Βυζαντινό Μουσείο,σώστε το Πνευματικό κέντρο,σώστε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη,σώστε το Μετόχι του Αγίου.Μαθηματικώς κάποιο απ όλα δεν θα προλάβει τη διάσωση με τους ρυθμούς εκτελεσης έργων του κράτους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *