Quantcast

Γνώμες

Να μην ξεχνάμε τον Εγκέλαδο…

Μπορεί οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες που βίωσε η χώρα μας την προηγούμενη χρονιά να οφείλονταν στην πανδημία του covid-19 αλλά ας μην ξεχνάμε και άλλα τραγικά γεγονότα που στιγμάτισαν το 2020 και μεταξύ αυτών ήταν και ο θάνατος δύο νέων παιδιών στη Σάμο, που καταπλακώθηκαν από παλιό κτήριο που έπεσε στο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε πριν 3 μήνες.

Η αναφορά μας γίνεται με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στο νησί μας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς εντάσσεται στην φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα που ακολουθεί τον μεγάλο σεισμό του 2018. Αναφερόμαστε όμως στην Σάμο για να τονίσουμε πως ακόμη και σήμερα, άνθρωποι- εν προκειμένω νέα παιδιά- χάνουν τη ζωή τους από το σεισμό και η παραδοχή αυτή είναι αναγκαία για να δούμε επιτέλους το θέμα της αντισεισμικής προστασίας στο νησί μας, το οποίο το θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ εκ των υστέρων και αφού μας έχει ξαναθυμηθεί ο Εγκέλαδος.

Κάποια δειλά βήματα βλέπουμε να γίνονται από το Δήμο, στο πλαίσιο των προτάσεων που ετοιμάζονται για το πρόγραμμα Τρίτσης, μια που μια από τις προτάσεις αφορά τον έλεγχο για την ασφάλεια των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού και – όπως μαθαίνουμε- θα περιλαμβάνει σχολικά κτήρια αλλά και τις κερκίδες στο γήπεδο των Αμπελοκήπων. Καθώς όμως η Ζάκυνθος είναι χτισμένη παντού, καλό είναι να υπάρξει έλεγχος όχι μόνο σε όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια κτήρια, αλλά σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σε ότι αφορά δε τα σπίτια, τώρα που η μελέτη στατικότητας θα αποτελεί υποχρέωση για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, περιμένουμε να δούμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να κάνουν τον έλεγχο είτε με την συνδρομή κάποιοι μηχανικού ( με κόστος που δε θα είναι αποτρεπτικό) είτε με την συνδρομή των δημόσιων υπηρεσιών που διαθέτουν τεχνικό προσωπικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *