Ζάκυνθος

Ν. Χαρδαλιάς: Υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 250 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθημερινά

Ο Υφ/ργός Ν. Χαρδαλιάς ενόψει της έναρξης πτήσεων εξωτερικού στη Ζάκυνθο

Υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονται
στο αεροδρόμιο Ζακύνθου και θα αναλάβουν το έργο του δειγματοληπτικού ελέγχου για κορονοϊό στους επισκέπτες από το Εξωτερικό.

250 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθημερινά για το πρώτο διάστημα της σεζόν

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο αεροδρόμιο Ζακύνθου το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με τη Ζάκυνθο να είναι ο πρώτος σταθμό της περιοδείας του σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια που από 1 Ιουλίου ξεκινούν να δέχονται πτήσεις Εξωτερικού. Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, στη Ζάκυνθο οι υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που αναμένονταν χθες, θα πραγματοποιούν 250 δειγματοληπτικούς ελέγχους καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Χαρδαλιά και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του αεροδρομίου, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ΥΠΑ, του αεροδρομίου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας Μαρία Μουζάκη.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υφυπουργός παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας: «Ξεκινάμε ένα οδοιπορικό επισκέψεων και αυτοψιών και στα 18 αεροδρόμια, με αφετηρία τη Ζάκυνθο και έγινε τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου»,

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, Τόνισε πως ξεκάθαρος στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας, ένα ζήτημα που δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλει κάθε μας κίνηση και σε αυτή τη φάση στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «θα υπάρχουν υγειονομικές ομάδες των ενόπλων δυνάμεων που έρχονται την Κυριακή και θα εγκατασταθούν εδώ και σε συνεργασία με την διοίκηση του αεροδρομίου και με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα είναι η ομάδα που θα διαχειριστεί όλο αυτό τον κόσμο. Τα δείγματα που θα παίρνονται θα είναι δειγματοληπτικά. Στη Ζάκυνθο θα γίνονται 250 δείγματα ημερησίως, την στιγμή που στο Ελ Βενιζέλος είναι 1.100 έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, με τον πιο σύγχρονο τρόπο ότι θα μπορούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Προφανώς και σταδιακά με την αύξηση του τουρισμού τα δείγματα αυτά θα αυξηθούν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο αυτή η διαδικασία».

Επικεφαλής της ομάδας των υγειονομικών θα είναι Υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού και το κλιμάκιο θα αποτελείται από 4 άτομα , επίσης υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται διοικητικά από αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλοι οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor), που αποτελεί το «διαβατήριο» του για την είσοδο στην Ελλάδα. Η φόρμα αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για την χώρα προέλευσης, για τις πτήσεις transit που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κτλ και με βάση αυτή θα αποφασίζεται αν είναι αναγκαίο να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Όλη η ευθύνη που αφορά το άνοιγμα των συνόρων ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει και τη διαχείριση των αεροδρομίων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και η κρουαζιέρα» ανέφερε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς που κατέληξε λέγοντας πως προχωρούμε βήμα βήμα, χωρίς πανικό αλλά και χωρίς εφησυχασμό με «ευλαβική τήρηση» των γνωστών σε όλους πια μέτρων προστασίας, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *