Ζάκυνθος

N. Αρετάκης: “Θα αλλάξει όψη το 1ο Νεκροταφείο που έχει για χρόνια εγκαταλειφθεί”

Όπως αναμενόταν ο Δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα της αποκατάστασης του 1ου Νεκροταφείου, για το οποίο η δημοτική αρχή έχει δεχτεί έντονη κριτική, μια που 4 μήνες μετά τον ΙΑΝΟ, ο χώρος παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως στόχος του Δήμου είναι να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ένα χώρο για πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένο, σημειώνοντας πως σε ένα χρόνο από σήμερα θα ήθελε ο ίδιος να καλέσει τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει τι παρέλαβε και τι κατάφερε να αλλάξει στον σημαντικό αυτό χώρο.

Ο κ. Αρετάκης ανέφερε πως τις επόμενες δύο ημέρες ολοκληρώνεται εντελώς το έργο της απομάκρυνσης των δέντρων που είτε είχαν πέσει από το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ, είτε είχαν γύρει επικίνδυνα.  Σημείωσε πως το έργο της αποκατάστασης ήταν εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο, ενώ ανέφερε πως στο νησί μας υπήρχε μόλις ένα συνεργείο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτή τη δουλειά και αυτός ήταν και ένας από τους παράγοντες της καθυστέρησης.

Σε ότι αφορά δε την πρόσβαση στο χώρο από τους πολίτες, ο Δήμαρχος σημείωσε πως έπρεπε να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και παρουσία φυλάκων.

«Αυτός ο σχεδιασμός που κάναμε δεν πήγε καλά μια που υπήρχαν σημεία για τα οποία οι φύλακες δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη» δήλωσε.

Τέλος ο Δήμαρχος προανήγγειλε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να αλλάξει  όψη το 1ο Νεκροταφείο το οποίο όπως είπε για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί.

«Οι διάδρομοι δεν έχουν πλακοστρωθεί, τα χόρτα και τα δέντρα δεν έχουν καθαριστεί, ενώ το κυλικείο είναι εγκαταλελειμμένο και χωρίς άδεια λειτουργίας» ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν έργα ανάπλασης αλλά και παρεμβάσεις για την ύδρευση και τον φωτισμό. Ακόμη σημείωσε πως στον διαθέσιμο χώρο όπου υπάρχει η δυνατότητα νέων ταφών γίνεται μια άναρχη εκμετάλλευση που πρέπει να διορθωθεί, ενώ συμπλήρωσε πως στόχος του Δήμου είναι η κατασκευή σκευοφυλακίου για τις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει σωρεία αιτημάτων από δημότες για αποζημίωση καθώς τα μνημεία των οικογενειών τους καταστραφήκαν από τα δέντρα και τις ρίζες τους και αυτό είναι ένα αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί αφού αρθούν μια σειρά από νομικά εμπόδια.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εγκρίσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω του χαρακτηρισμού του χώρου ως Ιστορικού Τόπου  σημείωσε πως ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση χωρίς να τηρείται ο Νόμος, ωστόσο υπάρχουν παρεμβάσεις κατεπείγουσες τις οποίες και το Υπουργείο Πολιτισμού  δεν μπορεί να μην εγκρίνει και να εμποδίσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *