Ζάκυνθος

Ν. Αρετάκης: “Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων”

Ενημέρωση για το σοβαρό  ζήτημα των σχολικών κτηρίων , τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο ΙΑΝΟΣ αλλά και τα χρόνια προβλήματα που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί, έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων  που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τόσο από το Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη όσο και από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νικήτα Σπίνο.

Αφορμή ήταν η συζήτηση για την κατανομή των πιστώσεων για το πρόγραμμα του Σχολικού Τροχονόμου, ωστόσο ο επικεφαλής  της ΛΑΣΥ Φ, Κόκλας  ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τη δημοτική αρχή σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από το Δήμο. Στην τοποθέτηση του έθεσε συγκεκριμένα προβλήματα για το ΕΠΑΛ, το ΕΕΝΕΓΥΛ, το νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου ζητώντας από το Δήμο να βάλει το θέμα των υποδομών σε προτεραιότητα και να διεκδικήσει γενναία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε γνωστό πως υπάρχει το ενδεχόμενο μεταστέγασης του ΕΕΝΕΓΥΛ, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η Ένωση Γονέων στην Επιτροπή Παιδείας, ενώ ο Δήμαρχος που παραδέχτηκε πως δεν είχε το χρόνο να επισκεφτεί ένα προς ένα τα σχολεία του νησιού, σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ν. Σπίνος σημείωσε πως τα σχολεία όντως δεν έχουν την εικόνα που πρέπει, όμως γίνονται προσπάθειες και  σχεδιασμός. Ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας συζητιέται η πρόταση ακόμη και για μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο κτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στον –Ε- από τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δ, Γεωργάνο μεταξύ των προτάσεων που μπήκαν στο τραπέζι ήταν η μεταστέγαση στο Γυμνάσιο Βανάτου, στο παλιό Δημοτικό του Φιολιτίου ή της Λιθακιάς που όμως χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο.

Για το ΕΠΑΛ ανέφερε πως εκπονείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του Γυμναστηρίου, της στέγης, για την κατασκευή στεγάστρου  κτλ. ενώ για το νηπιαγωγείο Αγ. Δημητρίου ανέφερε πως αποκαθίσταται το παλιό μουράγιο που υπάρχει.

«Τα  σχολεία  θέλουν δουλειά αλλά πρέπει να μην είμαστε αρνητικοί και να δούμε πως λυθούν τα προβλήματα» δήλωσε.

Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως οι ελλείψεις είναι μεγάλες και φέτος πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν.

«Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Χάσαμε ένα χρόνο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε και με την πανδημία αλλά πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες»  τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Αρετάκης εξέφρασε την απογοήτευση του και για τα κτηριακά προβλήματα στο ΕΠΑΛ, το οποίο και επισκέφτηκε , κάνοντας γνωστό πως ειδικά στο Γυμναστήριο υπάρχει ζήτημα στατικής επάρκειας και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον οπλισμό.

«Ειδικά για το ΕΕΝΕΓΥΛ και το ΕΠΑΛ θα κινηθούμε κατά προτεραιότητα και αν δεν υπάρξουν πιστώσεις από το Υπουργείο θα διαθέσουμε χρήματα του Δήμου» ανέφερε, σημειώνοντας πως για τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ένας σχεδιασμός που σταδιακά υλοποιείται, αρχής γενομένης από την αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

«Υπάρχει τμήμα μηχανικών που έχει αναλάβει την σύνταξη μελετών για την αποκατάσταση των σχολείων. Έχουμε 430.000 ευρώ και θα διαθέσουμε κάποια χρήματα και από την έκτακτη επιχορήγηση που λάβαμε για τον covid» δήλωσε ο Δήμαρχος, κάνοντας τέλος γνωστό πως σε εξέλιξη βρίσκεται μια εργολαβία για παρεμβάσεις στα Δημοτικά Κερίου, Λιθακιάς και Αγίου Λέοντα. Στην ίδια εργολαβία περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο Μουσικό Σχολείο με τον κ. Αρετάκη να παραδέχεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και όχι το προαύλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *