Ζάκυνθος

Ν. Ακτύπης: Ναι στο Φορέα για το Ναυάγιο – Σωστή και επιβεβλημένη η πρωτοβουλία

Ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Ακτύπης είναι ένας από τους 20 συμπολίτες μας που υπογράφουν το κείμενο «Πρωτοβουλία Ανάπτυξης Ναυαγίου» και συμμετέχοντας στη διαβούλευση  του Υπουργείου Τουρισμού που ολοκληρώθηκε πριν λίγα 24ωρα «χαιρετίζουν την σωστή και επιβεβλημένη νομοθετική πρωτοβουλία της πολιτείας για την λειτουργία του ΝΑΥΑΓΙΟΥ η οποία δημιουργεί σημαντικές και ποικίλες ευκαιρίες, για την ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή της Ζακύνθου, μετά από 40 χρόνια απραξίας και αδράνειας». Σημειώνεται πως στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλοι φορείς όπως οι πρώην Δήμαρχοι Παύλος Κολοκοτσάς και Γιάννης Αγαλιανός, ο Αντιδήμαρχος Χ. Βαρβαρίγος αλλά και εκπρόσωποι φορέων όπως το Επιμελητήριο και οι ξενοδόχοι.

Ο τέως Δήμαρχος αλλά και επί χρόνια κοινοτάρχης , σημειώνει μεταξύ άλλων πως δεν είναι καιρός συγκρούσεων αλλά ομόνοιας και υπογραμμίζει πως το Νομοσχέδιο για το Φορέα Διαχείρισης  δεν αγγίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα θέμα που αφορά τα συμφέροντα του Δήμου.

«Είναι ένας από τους πολλούς που θεωρούν επιβεβλημένη αυτή την πρωτοβουλία ώστε η λειτουργία του Ναυαγίου να είναι υπόθεση του Δημοσίου. Η ανάπτυξη της περιοχής θα γίνει από το ίδιο το Δημόσιο και αυτό είναι κάτι που εγώ για χρόνια επεδίωκα. Θέλαμε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία. Το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει  μια που μιλάμε για τον αιγιαλό» ανέφερε αρχικά, συμπληρώνοντας πως θέση των υπογραφόντων είναι να παραμείνει η περιοχή δημόσια και παράλληλα να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση της κοινωνίας και αυτό θα γίνει εφόσον συμμετέχουν στο φορέα και οι κοινότητες.  Συμπλήρωσε δε πως ένας Φορέας ξεκάθαρα δημόσιος θα μπορεί να συνεργαστεί και με ιδιώτες.

«Η εκπροσώπηση των κοινοτήτων θα διασφαλίσει πως δε θα υπάρχουν αντιδράσεις από συμφέροντα. Διευκρινίζω πως η παρέμβαση μας δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό, αλλά ο Φορέας μπορεί να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες της περιοχής για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» τόνισε.

«Για χρόνια δεν έγινε τίποτα από κανένα, ούτε από αυτούς που είχαν κέρδη από το Ναυάγιο» δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας πως μια ακόμη παρέμβαση της Πρωτοβουλίας στη διαβούλευση αφορά τα ανταποδοτικά και την ανάγκη να υπάρχουν κέρδη για το νησί» ανέφερε.

Ο κ. Ακτύπης εκτός από το δημόσιο χαρακτήρα και την εκπροσώπηση των κοινοτήτων υπογραμμίζει και την ανάγκη ανταποδοτικών ωφελειών για το νησί και ειδικότερα για την ορεινή Ζάκυνθο που για χρόνια απαξιώνεται.

Ο ίδιος  υπογράμμισε πως για χρόνια δεν έγινε τίποτα στην περιοχή και αναγνώρισε το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί και στον ίδιο. Σημείωσε όμως πως υπήρχαν λόγοι και αιτίες που δεν αναδείχθηκε το Ναυάγιο.

«Σήμερα επικαλούνται τη ζώνη Naturaκαι τη δασική έκταση αυτοί που κατασκεύασαν στην περιοχή παράνομα κτήρια. Έχουμε πολλά στοιχεία για το ποιοι δημιούργησαν εμπόδια εδώ και χρόνια, αλλά σήμερα σκοπός δεν είναι να συνεχιστεί η αντιπαράθεση αλλά να συνεργαστούμε. Ο νέος Φορέας μπορεί να συνεργαστεί και με την εκκλησία, με την οποία δεν αντιδικούμε. Άλλωστε υπάρχει στενή συνεργασία του Κράτους και της Εκκλησίας» τόνισε.

Ο κ. Ακτύπης επιμένοντας στο ιδιοκτησιακό, ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες της περιοχής δεν πρέπει να εμπλακούν σε ¨παιχνίδια¨ υποστηρίζοντας πως τον πρώτο λόγο στις ιδιοκτησίες έχει ο Δήμος. Σχολίασε δε πως κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν…  ¨πορτόνια» πολύ πριν εμφανιστεί η ΠΙΜΑΝΑ και υπογράμμισε πως αν δεν υπήρχαν σθεναρές αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελατίων θα υπήρχε ήδη είσοδος στην περιοχή.

Για τα υπόλοιπα πρόσωπα που υπογράφουν, ανέφερε πως υπάρχει μια κοινή γραμμή στο θέμα, δηλώνουν παρόντες και δεν σημαίνει πως έχουν υπογράψει κάποιο… συμβόλαιο.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *