Ζάκυνθος

Μουδιασμένη η τουριστική αγορά της Πολωνίας που δέχεται τα πρώτα κύματα προσφύγων

Τις εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σχολίασε ο ξενοδόχος Αντώνης Νικολουδάκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, ο οποίος σημείωσε πως δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά κάποιες αγορές έχουν «παγώσει».

Ο κ. Νικολουδάκης ανέφερε πως αρχικά είναι αδύνατον να προβλέψουμε με σαφήνεια τις εξελίξεις και το τι θα συμβεί με την πολεμική σύγκρουση καθώς τέτοιου είδους εμπλοκή δεν έχουμε ξαναδεί.

«Είναι λοιπόν αδύνατο να προβλέψουμε τις εξελίξεις. Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, αν και μέχρι τώρα υπολογίζαμε πως θα έχουμε μία εξαιρετική χρονιά και ότι θα πλησιάζαμε τις επιδόσεις του 2019. Τώρα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Βέβαια δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι τώρα αλλά από συγκεκριμένες αγορές της ανατολικής Ευρώπης υπάρχει ένα μούδιασμα και ένα πάγωμα των κρατήσεων. Αναφέρομαι στην Πολωνία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ζάκυνθο, μετά την Βρετανική με ποσοστό που έφτανε και το 20%. Τώρα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και παρότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, η εν λόγω χώρα δέχεται το πρώτο κύμα των προσφύγων, συνορεύει με την Ουκρανία και με τη Ρωσία και ο λαός έχει κακές εμπειρίες από το Σοβιετικό καθεστώς. Ο λαός δεν έχει διάθεση αυτή τη στιγμή να σχεδιάσει διακοπές, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά από ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Νικολουδάκης

Για άλλες αγορές ο κ. Νικολουδάκης είπε: «Η Δυτική Ευρώπη συνεχίζει διστακτικά τις κρατήσεις και η Ανατολική Ευρώπη είναι μουδιασμένη. Για τη Ρωσία μπορώ να πω ότι δεν θα έχουμε τουρίστες από εκεί, ούτε στη Ζάκυνθο ούτε στην υπόλοιπη χώρα. Βέβαια εμείς εδώ είχαμε πολύ μικρά ποσοστά και κάποιες άλλες περιοχές στην Ελλάδα θα το νοιώσουν περισσότερο γιατί δούλευαν με την ελίτ της Ρωσίας».

Αναφερόμενος στο πολύ μεγάλο πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των τιμών ο κ. Νικολουδάκης είπε: «Το άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η άνοδος των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στις επιχειρήσεις. Η ενέργεια βρίσκεται σε ράλι αυξήσεων τιμών και αυτά θα τα δούμε και στα κόστη λειτουργίας του τουρισμού. Σήμερα εμείς έχουμε συμβόλαια που έχουν γίνει από πέρυσι με ελάχιστες αυξήσεις και δεν θα μπορέσουμε να τα αυξήσουμε μονομερώς μέσα στο 2022.  Θα αναγκαστούμε λοιπόν να απορροφήσουμε τα κόστη κι εκεί που λέγαμε πως ο τουρισμός θα σηκώσει κεφάλι και θα απορροφήσει τμήμα των ζημιών από την κρίση, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με επιπλέον δαπάνες. Η κυβέρνηση πρέπει να το δει έγκαιρα και να λάβει μέτρα ενίσχυσης όλου του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του τουριστικού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *