Ζάκυνθος

Μητροπολίτης Δωδώνης: Ούτε κουνούπι δε θα περάσει χωρίς την άδεια μας στο πλάτωμα του “ναυαγίου”

Η επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το πλάτωμα του Ναυαγίου και η απόφαση που πήρε το Σώμα κατά πλειοψηφία να προχωρήσει ο Δήμος στην ανάληψη πρωτοβουλιών, χωρίς την συνεργασία με την Εκκλησία που προτάθηκε από το Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη ως εναλλακτική, φέρνει ένα νέο κύκλο σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά της Μητρόπολης!

Μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σχολίασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας πως το «Ναυάγιο θα μείνει τελικά κλειστό» και προειδοποίησε πως η Εκκλησία δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παρέμβαση ερήμην της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δε θα επιτραπεί να περάσει ούτε «κουνούπι» χωρίς τη δική της άδεια.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης επανέλαβε πως υπάρχουν παλιότερα έγγραφα από τον ίδιο το Δήμο που επιβεβαιώνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής και αναρωτήθηκε πως ορισμένοι κάνουν «κωλοτούμπες» αφού κατά το παρελθόν αναγνώριζαν αυτή την περιουσία που σήμερα αμφισβητούν.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως ο Μητροπολίτης Δωδώνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά της Μονής Αγίου Γεωργίου, σε περίπτωση που ο Δήμος προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην περιοχή

«Βρίσκομαι στην Αθήνα και ενημερώθηκα για το Δημοτικό Συμβούλιο από τα ΜΜΕ και αυτό που διαπιστώνω είναι πως αποφασίστηκε να μην ανοίξει τελικά το Ναυάγιο. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αποφασίζει για την περιουσία κάποιου άλλου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης υπογραμμίζοντας πως επί μακρόν η Μονή δημοπρατεί τα πόστα των μικροπωλητών στην περιοχή του πλατώματος και ο Δήμος περιορίζεται στην χορήγηση των σχετικών αδειών.

«Που ήταν όλοι αυτοί οι …κύριοι όταν φτιάχναμε το δρόμο, κάναμε παρεμβάσεις στην περιοχή και εξασφαλίζαμε άδεια από την Πολεοδομία; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Εκκλησία να δεχτεί παράνομες πράξεις και παραλογισμούς που δε φέρνουν έννομο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ούτε κουνούπι από την περιουσία της Εκκλησίας» ξεκαθάρισε.

Για την επιστολή που εστάλη στο Δήμο για το πλάτωμα του Ναυαγίου, απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία και αποτέλεσε σημείο έντονης αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης σχολίασε πως η Εκκλησία ποτέ στην ιστορία της δεν αρνήθηκε την συνεργασία για κοινωνικό όφελος, παραθέτοντας τα παραδείγματα του οικοπέδου για το Νοσοκομείο., για το ΤΕΙ , για τα γήπεδα αθλητισμού.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, ακόμη και να ζημιωθεί η Εκκλησία με μια προϋπόθεση: Να μην αρνηθεί κανένας το ιδιοκτησιακό μας δικαίωμα! Αυτοί που δεν το αρνήθηκαν ποτέ εγγράφως» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως κανείς, ούτε Δήμος, ούτε Περιφέρεια δεν αρνήθηκε την ιδιοκτησία της Εκκλησίας ούτε στην δίκη με την ΠΙΜΑΝΑ.

Για την στάση και τη θέση που διατύπωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής, όλα τα άλλα περιττεύουν.

«Ο Δήμαρχος δεν μπαίνει στο ζήτημα το ιδιοκτησιακό γιατί ξέρει πως η έκταση είναι της Εκκλησίας» ανέφερε, θυμίζοντας πως ο Δήμαρχος γνωρίζει την κατάσταση ως Βολιμιάτης.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης ξεκαθάρισε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να προασπίσει την περιουσία της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως για 20χρόνια ως ηγούμενος στην Μητρόπολη Πεντέλης διαχειριζόταν 30.000 στρέμμα με πολλούς επίδοξους καταπατητές.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *