Πνευματικά αλλά και ψυχικά «πλουσιότεροι» φύγαμε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από τον εμβληματικό χώρο που επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» να παρουσιάζει την 4η διεθνή επιστημονική συνάντηση για τον μεγάλο ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και χαρακτηρίστηκε εθνικός ποιητής της Ιταλίας. Το μικρό αμφιθέατρο στο Λόφο του Στράνη, χώρο «εμποτισμένο» από την αύρα του δικού μας μεγάλου ποιητή Διονύσιου Σολωμού, αποδείχθηκε ιδανικός τόπος για να ακούσουμε τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, καθένας από τους οποίους ανέπτυξε και μια διαφορετική θεματική, ενδιαφέρουσα ακόμη και για τους λιγότερο μυημένους στο έργο του Ούγο Φώσκολο.
Αφού ολοκληρώθηκε το – καλώς ή κακώς αναγκαίο– εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης με τους χαιρετισμούς από τις τοπικές αρχές, που είδαμε με χαρά να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συλλόγου, ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών που δεν περιορίστηκαν στο ποιητικό έργο του Φώσκολο αλλά και σε άλλες πτυχές της «παρουσίας του» στα πνευματικά πράγματα του τόπου μας.
Στο έργο του ποιητή στράφηκαν οι εισηγήσεις του Maurizio Perugi, ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης με τίτλο « Η πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Διονύσιο Σολωμό» , του Bασίλη Λέτσιου, Επίκουρου καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: «Ugo Foscolo και Γεράσιμος Μαρκοράς, σχόλια σε δύο ποιητικά μεταφράσματα» αλλά και του Θεοδόση Πυλαρινού, ομ. Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα: H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Κωστή Παλαμά. Καθώς ο κ. Πυλαρινός δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Ζάκυνθο, την εισήγηση του που συνέδεε τα έργα των δύο μεγάλων ποιητών διάβασε η κ. Π. Αβούρη.
Ο κ. Μιχαήλ Πασχάλης ομ. καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε το θέμα: ”Ο Φώσκολος και η Επανάσταση: Όψεις μιας παράδοξης φιλοπατρίας”, παρουσιάζοντας μάλιστα και αποσπάσματα της αλληλογραφίας του Ποιητή που επιβεβαίωναν την μεγάλη του επιθυμία να εμπλακεί στην ελληνικό επαναστατικό αγώνα.
Η κ. Μαρία Σγουρίδου, Καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για την πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Σπύρο Δεβιάζη, παραθέτοντας πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τις προσπάθειες ανακατασκευής της οικίας Φώσκολου στην Πόλη της Ζακύνθου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον συμπατριώτη μας Νίκια Λούντζη, συγγραφέα και ιστορικό με ομιλία που αφορούσε όχι τον Ούγο Φώσκολο αλλά έναν άλλο εθνικό ποιητή, τον Vasily Kapnist: ένας Ρώσος εθνικός ποιητής από τη Ζάκυνθο. Την ομιλία ακούσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι η ώρα ήταν περασμένη και η κούραση αρκετή: Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πάντα ευγενής κ. Λούντζης έσπευσε να διευκρινίσει την σύντομη διάρκεια της ομιλίας του, που όμως μας αποζημίωσε για την αναμονή! Αναμένουμε και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον από τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου που δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο, αλλά να ανοίγουν το δρόμο επιβεβαιώνοντας πως το νησί μας είναι η Ζάκυνθος του πολιτισμού!
ermisnewsroom