Quantcast

Γνώμες

Μία νοερά δημοσκόπησις


Λοιπόν, βαίνομεν προς εκλογάς.
Έ, ας βαίνομεν! Εμάς τι μας νοιάζει; που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον γαμβρόν του Θανασάκη πολιτευόμενο!
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν. Για να βρίσκουν απασχόληση και τόσοι σπουδαίοι “επιστήμονες”, “ίνα μη σκάπτωσιν”, όπως και λοιπά μοχθούντα επιστημονικά στρώματα μετεωρολόγων, σεισμολόγων, δημοσιογραφούντων και λοιπών παραγωγικών δυνάμεων! Για όλους λάμπει ο ήλιος της δημοκρατίας!
Πόσο βαθειά, όμως, φτάνουν οι “επιστημονικές” έρευνες των δημοσκόπων; Πού είναι χαραγμένες οι “κόκκινες γραμμές” της δημοκρατικής “πολιτικής ορθότητος”;
Ας επιχειρήσουμε, δημοκρατική αδεία, μία κομπογιαννίτικη ακτινογράφηση του εκλογικού σώματος, καθώς βαδίζει προς τις επάλξεις των εκλογικών κέντρων.
Αν δεν είναι πλειοψηφία, σίγουρα η ευρύτερη κοινωνική ομάδα των εκλογέων είναι αυτή των βλακών, σε διάφορες βαθμίδες.
Όποτε αυτή η συνομοταξία καταφέρνει να συσπειρωθεί, γίνεται ακατανίκητη. Και είναι χαρακτηριστική αυτή η τάση προς συνένωση, όχι για να εξυπηρετηθούν συλλογικά δημόσια συμφέροντα, αλλά για να νοιώσουν ατομική ασφάλεια στα κεκτημένα και τις αρπαχτές τους, εξορκίζοντας αξιοκρατίες, αξιολογήσεις και άλλες επιβουλές
Είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα τα διακριτικά του χώρου. Ού με πείσεις, καν με πείσης, Ματαιοπονία η λογική ανάλυση. Δώσ’ τους μία πιασάρικη βολική ατάκα και πάρ’ τους την ψυχή!
Γεμάτα τα “πάνελ” από εκλεκτούς εκπροσώπους τους. Αυτούς που είναι εξειδικευμένοι στα ξεκατινιάσματα και τη διαστροφή των λόγων του αντιπάλου. Εχθρός τους η γνώση, η έρευνα, η τεκμηρίωση. Αντί για λογική συνεπή αντιπαράθεση, διεξάγονται δίκες προθέσεων και αξιοποιούνται αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί (φασίστας, ακροδεξιός, αντιλαϊκός, ανάλγητος και όσα σέρνει η σκούπα). Και όταν φτάνουν σε αδιέξοδα θα σου πουν: “βάλε το χέρι στην καρδιά”!
Όταν δεν έχουν πόλο συσπείρωσης η ψήφος τους είναι αρνητική και εκδικητική. Ούτε καν διανοούνται αν αυτή η ψήφος τους εξυπηρετήσει κάποιο δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Καλά – καλά δεν ξέρουν γιατί γίνονται οι εκλογές. Εκ των υστέρων θα πυκνώσουν τις τάξεις των “αγανακτισμένων”!
Εξόχως βλακική είναι η στάση της αποχής, για την οποία δεν ισχύει καμμία κουτοπόνηρη ή “λεβέντικη” δικαιολογία. Όποιος απέχει αδικαιολόγητα από τις εκλογικές διαδικασίες ομολογεί δημόσια ότι απεμπολεί την ιδιότητα του πολίτη μίας δημοκρατίας. Χάνει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται για πράγματα που δεν διεκδίκησε με τη συμμετοχή και την ψήφο του.
Παραδέχεται δια της παραλείψεως ότι προτιμά να τον κυβερνά ένας απόλυτος μονάρχης, ένας σουλτάνος, ένας τσάρος και αυτός να είναι υπήκοος χωρίς δικαιώματα.
Αυτή η στάση δικαιολογεί απολύτως την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Η λαμπρή νεολαία μας, αντί δια της παιδείας να εμπλουτίζει και να οξυγονώνει το εκλογικό σώμα, καθίσταται ένας εντελώς αστάθμητος παράγοντας. Η εκλογική διαδικασία είναι για αυτούς μία παραλλαγή του χαβαλέ, στον οποίο είναι εγκλωβισμένη η ζωή τους.
Εδώ φαίνεται καθαρά πόσο αλληλένδετη είναι η δημοκρατία με την παιδεία. Κατηγορήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας (και κάποιοι επιμένουν ακόμη) ότι συμπεριφέρ- θηκε “αντιδημοκρατικά” σε έναν λαό με πάνω από 90% ποσοστό αναλφαβήτων! Πώς να κυβερνηθεί με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες ένα πλήθος που άλλα ακούει και άλλα καταλαβαίνει από αυτά που λέγονται ενώ άλλα εννοούνται!
Ο μακροχρόνιος αναλφαβητισμός ευθύνεται καίρια για τις πολιτικές περιπέτειες και συμφορές σε αυτόν τον τόπο, με τις δικτατορίες και τα κινήματα. Σφαιρίδια χρησιμοποιούνταν στα εκλογικά κέντρα, αφού οι εκλογείς αδυνατούσαν να διαβάσουν ψηφοδέλτια!
Κατά δυστυχίαν, το πρόβλημα παραμένει σε έναν βαθ- μό, με τη μορφή του λειτουργικού αναλφαβητισμού, τη δυσχέρεια αντίληψης της πραγματικότητας μετά λόγου γνώσεως.
Χαρακτηριστικό βλακικό σύμπτωμα είναι να αρνείσαι και να απορρίπτεις μία κυβερνητική εκδοχή, χωρίς να έχεις κάτι καλύτερο να βάλεις στη θέση της ή, τουλάχιστον, να υπηρετείς έναν ρεαλιστικό μελλοντικό σχεδιασμό.
Ώ Ελλάδα μας γλυκειά, δημοκρατία λαϊκιά! Θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει και να λάμψει ο ήλιος της.
Όσοι νουνεχείς προκύπτουν, από τη “δημοσκόπηση”, ας φροντίσουν να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο άτομα που, τουλάχιστον, δεν θα κάνουν εξαγωγή τυφλής αντιπολίτευσης, ξεκατινιάζοντας τη χώρα..

5 – 6 – 24
Ηλίας Μάργαρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *