Quantcast

Γνώμες

“Μη σκύβεις ποτέ το κεφάλι… ψηλά να το κρατάς για να θωρείς τον ήλιο της ζωής”

Ο Διονύσιος Σολωμός το 1827, σε στιγμές τραγικές για το έθνος και την πορεία της ελληνικής επανάστασης έγραψε ανάμεσα στα πολλά σοφά και χρήσιμα, ότι ….πρέπει να θεωρούμε εθνικόν ότι είναι αληθές.

Η παραίνεση αυτή του εθνικού μας ποιητή έχει καταστεί πολύ επίκαιρη τα τελευταία χρόνια όταν η μία μετά την άλλη οι αλήθειες της εποχής μας εξοβελίζονται από τον δημόσιο λόγο και τη θέση τους παίρνουν παραινέσεις για οδυνηρούς συμβιβασμούς με την απόκρυψη των ιστορικών δεδομένων.

Τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και πολλές δεκαετίες σ’ αυτή τη χώρα κρύβουν πολλές αλήθειες αλλά και πολλά ψέματα.

Πέρα από τα όσα συμβαίνουν στην εσωτερική κατάσταση της χώρας υπάρχουν πολλές προσπάθειες που κατατείνουν στο να περιορίσουν τα δικαιώματα του ελληνισμού στο όνομα της κακώς εννοούμενης φιλίας των λαών και των εθνών.

Στην ουσία πρόκειται για την επιβολή του δίκαιου του ισχυροτέρου με ειρηνικές διαδικασίες και υπό το μανδύα της δήθεν αλληλοκατανόησης των λαών.

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.

Το να πιστεύεις στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και το να σέβεσαι τα δικαιώματα και τον πολιτισμό του γείτονα σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποποιηθείς των δικών σου δικαιωμάτων και της δικής σου ιστορικής συνέχειας. Αντίθετα ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος στη βάση της αντικειμενικής αλήθειας και μόνο.

Η Ελλάδα έχει πολύ πλούσια και πολύ μεγάλη ιστορία για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να την αλιώσει ή να την κρύψει. Και αποτελεί πατριωτικό δικαίωμα του καθενός μας να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μας συνέχεια.

Το 1974 ο ελληνισμός υπέστη μια μεγάλη καταστροφή στην Κύπρο. Παραβιάστηκαν το διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα εκατοντάδων Χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και αποτελεί χρέος και εθνική παρακαταθήκη να αποκατασταθεί η αδικία εκείνης της εποχής στο μαρτυρικό αυτό νησί.

Πριν λίγες ημέρες μια συμφωνία που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων έδωσε το όνομα της ελληνικής Μακεδονίας σε ένα λαό που ζει με τον μύθο του μακεδονισμού εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ενδεχομένως σε λίγο καιρό με την ίδια πολιτική ελαφρότητα να δούμε να παραγνωρίζονται κι άλλες ιστορικές αλήθειες του ελληνισμού.

Το να λέει σήμερα η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού όχι σε τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αποτελεί παρά ένα ελάχιστο δείγμα πατριωτισμού. Που το χρωστάμε τόσο στις προηγούμενες γενιές όσο και στις επόμενες γενιές

Ευτυχώς ο Ελληνισμός δεν περιορίζεται μόνο στα εθνικά μας σύνορα αλλά αγκαλιάζει όλη την οικουμένη και δίνει παντού μάχες με όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ιστορικές αλήθειες και πραγματικότητες.

Η Ελληνική Ομογένειας της Αμερικής πάντα βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή των εθνικών αγώνων πολλές φορές απέναντι στην επίσημη διακηρυγμένη πολιτική των ΗΠΑ και είχε τον τρόπο να προσφέρει, σε κρίσιμες στιγμές, πολύτιμες εθνικές υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό καλέσαμε στη Ζάκυνθο έναν από τους πλέον διακεκριμένους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του οποίου ο δημόσιος λόγος βγάζει αλήθειες που ορισμένοι άλλοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.

Ο Κρις Σπύρου είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνισμού. Είναι παράλληλα ένας βαθιά δημοκρατικός Έλληνα που ως ένας εργατικός και θαρραλέος ομογενής αναδείχθηκε στα ύπατα αξιώματα της Αμερικανικής συνταγματικής τάξης.

Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να του αμφισβητήσει την προσήλωση του στα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα, όπως εκπορεύονται μέσα από τις διεθνείς διακηρύξεις και τη διεθνή νομοθεσία.

Ο Κρις Σπύρου έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία να υποχρεώσει με νομικές διαδικασίες την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα της προσευχής, στους χώρους λατρείας των ορθοδόξων Χριστιανών και ιδιαίτερα στην Αγία Σοφία που αποτελεί το λίκνο της ορθοδοξίας.

Πρόκειται για το ίδιο δικαίωμα που έχουν οι πιστοί όλων των θρησκειών, όλου του κόσμου, να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα το δικαίωμα της προσευχή στους χώρους λατρείας τους.

Αφού λοιπόν το δικαίωμα αυτό είναι διεθνώς κατοχυρωμένο από τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ γιατί να μην εφαρμόζεται από την Τουρκία που την έχει υπογράψει;

Κλείνοντας την παρέμβασή μου, θα ήθελα να σας θυμίσω έναν άλλο σοφό στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Μη σκύβεις ποτέ το κεφάλι…

ψηλά να το κρατάς για να θωρείς τον ήλιο της ζωής.

ΓΝΩΜΗ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *