Οικονομία

Μέτρα για την μείωση των λογαριασμών ρεύματος από την κυβέρνηση

Στη σκιά μιας ακόμα δημοσκόπησης που δείχνει πως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες σήμερα είναι η ακρίβεια, η κυβέρνηση φέρεται να οριστικοποίησε το σχέδιο της παρέμβαση στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 προκειμένου να επανέλθουν τα τιμολόγια  σε φυσιολογικά επίπεδα.


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Χθες η εταιρεία ΑΛΚΟ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία  οι πολίτες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, την ακρίβεια  σε ποσοστό 60%, τον πόλεμο σε ποσοστό 24% την Τουρκία σε ποσοστό 6%, και την πανδημία σε ποσοστό 5%.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση καταγράφει τη ΝΔ πρώτη με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι στο 8,1%. Σημειώνεται ότι η διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco τον Μάρτιο ήταν στο 8,9%.
 Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13%. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 6% ενώ στο 4,9% είναι η Ελληνική Λύση. 3% και είσοδο στη Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών.
Ο μηχανισμός προβλέπει την παρέμβαση στη χονδρική τιμή και επιδότηση στους παραγωγούς για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς. 
Αυτή η «παρέμβαση» στην πηγή εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρει την περίφημη πια ρήτρα αναπροσαρμογής και οι τιμές του ρεύματος να έρθουν, στα προ πολέμου επίπεδα. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.
Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται έως το συνέδριο της ΝΔ την προσεχή Παρασκευή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *