Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για λύση στο πρόβλημα με την συσσώρευση δεματίων στο Λίβα και την μεταφορά τους – όπως όλα δείχνουν – εκτός Ζακύνθου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η σύμβαση του έργου με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για να μπουν οι τελικές υπογραφές με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που έχει αναλάβει το έργο.
Με αφορμή την τελευταία Γενική Συνέλευση του διαβαθμιδικού Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κατερίνα Μοθωναίου σημείωσε πως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να συμπράττουν προς όφελος των πολιτών, ενώ έκανε γνωστό πως για τις εγκαταστάσεις στο Λίβα, ξεπεράστηκε μια πάρα πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά την έγκριση της μελέτης πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
«Ο ρόλος μας σαν Φορέας είναι πολύ σοβαρός και αφορά όλα τα νησιά. Περιμένουμε εξελίξεις σύντομα για την αποδέσμευση του χώρου στο Λίβα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του νέου εργοστασίου. Έχουμε βοήθεια και από την Περιφερειάρχη αλλά και από το Βουλευτή σε αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε την οριστική έγκριση για το έργο της ΟΕΔΑ» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης κάνοντας γνωστό πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα στη Ζάκυνθο έγινε συνάντηση με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παραλήφθηκε εγκεκριμένη η μελέτη πυρασφάλειας.
«Προχωράμε άμεσα στα έργα που προβλέπει η μελέτη πυρασφάλειας και ανέρχονται σε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 120.000 ευρώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή χωρίς να υπάρχει πυρασφάλεια και το θέμα το τρέξαμε από τον περασμένο Αύγουστο πριν περάσει ο χώρος στη δική μας αρμοδιότητα. Άλλωστε σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει «εμείς» και «εσείς» , αλλά θα πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί για το καλό του νησιού μας. Στόχος της ΠΙΝ και της Κυβέρνησης είναι να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών σε όλα τα νησιά και αυτό τον στόχο πρέπει να τον πετύχουμε» σημείωσε η κ. Μοθωναίου, υπογραμμίζοντας πως για όλα τα νησιά υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τα σκουπίδια είτε άμεσα όπως συμβαίνει με την Κέρκυρα, είτε μακροπρόθεσμα όπως συμβαίνει στην Κεφαλονιά, όπου θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως προετοιμασία για το μέλλον.
Ειδική αναφορά έγινε από την κ. Μοθωναίου και στο θέμα της ανακύκλωσης καλώντας και το Δήμο Ζακύνθου να τρέξει τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος είναι να φτάνει όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων στο Λίβα.
Για τη διαδικασία μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων από τους ΦΟΔΣΑ που καταργούνται στο νέο Περιφερειακό Φορέα, η κ. Μοθωναίου σημείωσε πως ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ακόμη και αν περνούν στην αρμοδιότητα του νέου Φορέα, παραμένουν στην υπηρεσία των Δήμων και των δημοτών
«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Κέρκυρα δεν πρόκειται να πληρώσει για λογαριασμό της Ζακύνθου, ούτε η Ζάκυνθος να μεταβιβάσει ένα ακίνητο για λογαριασμό της Κέρκυρας. Τα τέλη θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και εμείς θα προσπαθήσουμε ακόμη και να τα μειώσουμε» σημείωσε, ενώ για τα προγράμματα ανακύκλωσης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ανακύκλωση να λειτουργήσει από τον Α΄Βαθμό της Αυτοδιοίκησης,
«Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο από τους 24.000 τόνους που φτάνουν σήμερα στο Λίβα να φτάνουν 7.000 τόνοι. Αυτό θα είναι προς όφελος του νησιού. Δε θα στήσουμε νέους σκουπιδότοπους αλλά ευέλικτα σημεία ανακύκλωσης» τόνισε.