Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου (19 Απριλίου) ξεκίνησε από την εκκλησία της Μητρόπολης η λιτάνευση του Επιταφίου με μεγάλη συμμετοχή πιστών που ακολούθησαν την ιερά πομπή.
Σε κλίμα άφατου πόνου για τη Σταύρωση του Ιησού, ο χριστιανισμός θρήνησε για το Θεάνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Με αναμμένα κεράκια οι πιστοί ακολούθησαν την πομπή του Επιταφίου που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε πάλι στην εκκλησία της Μητρόπολης.
Με την ίδια κατάνυξη οι χριστιανοί όλου του κόσμου παρακολούθησαν τις τελετές για τη Σταύρωση και τα Πάθη του Κυρίου.
Στη Ζάκυνθο ο Επιτάφιος βγαίνει τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου στην πόλη και στο τέλος της πομπής γίνεται η Πρώτη Ανάσταση.
