Κοινωνία

Με εισήγηση Αβράμη: Συμμετοχή στο πρόγραμμα των “Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων”

Tο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με εισήγηση Αβραμη

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ενέκρινε την πρόταση για υποβολή αίτησης συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για “ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ” το οποίο χρηματοδοτείται από δημόσιες επενδύσεις.

Την εισήγηση έκανε ο Δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΑΔΡΑΣΗ Παναγιώτης Αβράμης, η οποία και πέρασε ομόφωνα καθώς η προθεσμία λήγει στις 10 Ιουλίου και μέχρι τότε πρέπει να ετοιμαστούμε.

Μιλώντας στον –Ε- ο κ. Αβράμης είπε ότι ο στόχος του ήταν να προλάβουν γιατί η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων πλησιάζει (10-7-2020) και η πρόταση ωφελεί το νησί μας. «Τα παλιά πολεοδομικά είναι σε εκκρεμότητα, κάποια έχουν τελματώσει και μας χαροποίησε η απόφαση όλων των παρατάξεων του ΔΣ. Δεν κατανόησα την αντίδραση του Δημάρχου και δεν θέλουμε να τον υποτιμήσουμε».

Με ανακοίνωση του ο συνδυασμός ΑΝΑΔΡΑΣΗ ανέφερε: «Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική Αρχή θα προωθήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού μας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι και σε δημιουργική διαδικασία ως παράταξη».

Το Πρόγραμμα για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων παρουσίασε πρόσφατα στην ΚΕΔΕ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και υπήρξε κατακλυσμός
ερωτήσεων και παρατηρήσεων από τις δημοτικές αρχές όλης της χώρας καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε και ως καθηγητής ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο κάνει ότι ακριβώς κάνει και το ΣΧΟΑΠ και το Γενικό Πολεοδομικό αλλά και μερικά πράγματα ακόμη. Τα ΤΠΣ θα εκπονηθούν σε επίπεδο Δημοτική Ενότητας δηλαδή των Καποδιστριακών Δήμων.

Θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιοχές προς πολεοδόμηση (τις λεγόμενες επεκτάσεις) θα προσδιορίσουν τα βασικά δίκτυα υποδομών όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο και θα οριοθετήσουν και όλους τους οικισμούς που σήμερα δεν έχουν όρια. Τα δύο τελευταία μάλιστα θα ακολουθήσουν μια διαδικασία επίσπευσης κατόπιν πρόσκλησης που θα λάβουν οι δήμοι από τον Σεπτέμβριο με αυτοτελείς μελέτες χωρίς να αναμένεται όλο το Τοπικό Πολεοδομικό να ολοκληρωθεί.

Επιπρόσθετα όμως το ΤΠΣ θα χωροθετήσει και μεγάλες επενδύσεις και θα περιλαμβάνει Τοπικό Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Καταστροφών και Κινδύνων προσαρμοσμένο στο νέο νόμο Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης ο Υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΤΠΣ να καλύπτει και τις μελέτες Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος είναι οι ΣΒΑ να ξεκινήσουν από το 2024.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι για να εκπονηθεί ένα ΤΠΣ απαιτούνται 4 διαφορετικές μελέτες: Είναι η πολεοδομική μελέτη, είναι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι η γεωλογική η οποία θα απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και στην διαδικασία και είναι και η μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων η οποία επίσης απλοποιείται. Επίσης ενημέρωσε ότι οι απλοποιήσεις θα γίνουν μέσω ενός νόμου που θα ψηφιστεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Αυτές είναι οι στάνταρ μελέτες όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειάζονται και άλλες μελέτες όπως δασολόγου, αρχαιολογίας ή κυκλοφοριακή κλπ.

Μετά από 40 χρόνια είπε ο κ. Οικονόμου, σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε Γενικά Πολεοδομικά στο 20% της επικράτειας εκ των οποίων τα μισά είναι παρωχημένα.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας και στις 1.135 δημοτικές κοινότητες να έχουμε ολοκληρωμένα ΤΠΣ

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει η χρηματοδότηση για να εκπονηθούν όλες οι μελέτες μαζί, δεν υπάρχει όμως διαθέσιμο προσωπικό σε μελετητές και επιβλέποντες. Έτσι αποφασίστηκε να βγαίνει ένα πακέτο χρηματοδοτήσεων 200 δημοτικών ενοτήτων κάθε έξι μήνες.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι μέχρι σήμερα τα ΓΠΣ χρειάζονταν κατά μέσο όρο 12 χρόνια. Αυτό οφειλόταν και σε καθυστερήσεις για την επίβλεψη της διαδικασίας αλλά και σε ασάφειες της νομοθεσίας. Τον Οκτώβριο θα βγουν από το Υπουργείο συγκεκριμένες οδηγίες για τις εκτός σχεδίου επεκτάσεις, αναπλάσεις κλπ

Η διαδικασία θα επιταχυνθεί και καθώς παράλληλα με τον μελέτη θα προβλέπεται και ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο.

Το Υπουργείο υπολογίζει ότι σε 2,5 χρόνια από την ημέρα που θα έχουμε ανάδοχο, θα έχουμε και Προεδρικό Διάταγμα.

Θα γίνει και επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας με στόχο σε 6 μήνες να έχουμε ανάδοχο.

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *