Ζάκυνθος

Με 51% στο μετοχικό κεφάλαιο ζητά να συμμετέχει ο Δήμος στην εταιρεία “ΝΑΥΑΓΙΟ Α.Ε.”

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση συζήτησε τις εξελίξεις με το νομοσχέδιο που αφορά το Ναυάγιο και έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση την οποία θα στείλει στην ΚΕΔΕ και με αυτήν ζητά να συμμετέχει σε ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα ιδρυθεί.

Πριν από το θέμα αυτό που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκαν άλλα τρέχοντα θέματα όπως τα οικονομικά της ΔΕΥΑΖ για τα οποία αποφασίστηκε να δοθούν χρήματα από το ταμείο του Δήμου ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Πρόκειται για ένα δάνειο που όμως θα πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο της Ζακύνθου ενώ ζητήθηκε να ασκηθούν πιέσεις για να πληρώσουν οι μεγαλο-οφειλέτες.

Επίσης έγινε μία πρώτη συζήτηση για την έκδοση ψηφίσματος για το πρόβλημα των ναρκωτικών που αντιμετωπίζει το νησί, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα έλθει σε κανονική συνεδρίαση.

Το Ναυάγιο

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το οποίο καθυστέρησε να συζητηθεί καθώς την προηγούμενη φορά η αντιπολίτευση αποχώρησε επειδή η Βουλή ψήφιζε το εργασιακό, η ΚΕΔΕ ζήτησε τις απόψεις του Δήμου καθώς το ν/σ για το Ναυάγιο είναι σε διαβούλευση. Η συνεδρίαση και οι συζητήσεις είχαν εντάσεις αλλά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και φάνηκε μια προσπάθεια σύγκλησης απόψεων από τις περισσότερες πλευρές.

Στην μόνιμη κριτική που δέχεται ο Δήμαρχος από την αντιπολίτευση απάντησε πως δεν θα τους κάνει τη χάρη να παραιτηθεί, εκτός κι αν το αποφασίσει ο ίδιος.

Ακολούθησαν ερωτήματα και τοποθετήσεις των συμβούλων με τον Α. Κασσιμάτη να παίρνει πρώτος το λόγο και να ζητά να μάθει πως η Ανώνυμη Εταιρεία μπορεί να κινήσει διαδικασίες σύνταξης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στην παραλία του Ναυαγίου και να κατακρίνει συμπράξεις  της ΑΕ με άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης απάντησε ότι θέλουν να αναπτυχθεί η περιοχή με πρότυπο άλλων χώρων. Είπε ότι θα γίνει τόπος έλξης μεγάλων και θα φέρει μια άλλου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Αν. Ξένος είπε ότι «πέσαμε στην παγίδα να συζητήσουμε δύο φορές και τώρα λέμε πως ο χειρότερος νόμος θα είναι το καλύτερο για την περιοχή.

Οι διορατικοί άνθρωποι δεν γίνεται να έχουν τέτοια άποψη. Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές της τοπικής αυτοδιοίκησης που έφτασε ως εδώ το Ναυάγιο. Είναι θετικό που οι μετοχές είναι μη μεταβιβάσιμες και εγώ λέω πως είναι 10 φορές προς το χειρότερο όλα αυτά. Θα κάνουν οριστική χάραξη γραμμής αιγιαλού, μετά θα γίνει γραμμή παραλίας. Θα πάμε στα ενοχικά δικαιώματα για ιδιοκτησίες… Θα πάνε όλα κατά παρέκκλιση και δεν θα ισχύει κανένας νόμος του ελληνικού κράτους. Μετά θα παραγγείλουν το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο».

Ο Ν. Καλαμαράς είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στο ν/σ δεν προβλέπεται ανταποδοτικότητα στο Δήμο και ότι δικαιούμεθα να έχουμε έσοδα.

Ο Φ. Κόκλας είπε ότι ο φορέας είναι η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να φτιαχτεί.

Ο Χ. Πάστρας είπε ότι η εκμετάλλευση του Ναυαγίου πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο ζακυνθινό λαό και στο Δήμο και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Αν. Μαρινάκης κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι «πατάει σε δύο βάρκες» και είπε πως έπρεπε να είχαν ληφθεί ενωρίτερα μέτρα για να λειτουργεί σωστά το Ναυάγιο. Ωστόσο ζήτησε να προχωρήσει ο φορέας.

Ο Δημ. Κουτσογιάννης είπε ότι «υπάρχει ευθύνη για απραξία των προηγουμένων δημοτικών αρχών. Την κατάντια στο Ναυάγιο την φέραμε εμείς και φτάσαμε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι αυτό που αποφάσισε το κράτος. Όπως και στο αεροδρόμιο με τη fraport».

Ο Γ. Αγαλιανός  είπε ότι είναι απαράδεκτη η μη συμμετοχή των Προέδρων των 2 κοινοτήτων στο Δ.Σ. Επίσης ζήτησε να οριστούν τα ανταποδοτικά.

Ο Γ. Τσουρουνάκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο που λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια το Ναυάγιο.

Τέλος ο Δήμαρχος είπε συνοψίζοντας πως «η εταιρεία είναι στημένη μέσα στο γενικό κλίμα ανάπτυξης αλλά δεν είναι σωστή όσον αφορά τις τοπικές απαιτήσεις. Πάνε σε μεθοδευμένη αξιοποίηση. Δεν τους απασχολεί όμως η αξιοποίηση της περιοχής. Πρέπει να συμμετέχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, όπως και η εκκλησία, αλλιώς θα έχουμε μακροχρόνιες διενέξεις στα δικαστήρια. Φέτος τα Ναυάγιο λειτουργεί με τα ίδια τα μέτρα τα περσινά».

Ένα σχόλιο

  1. Εδ’ω που φτάσαμε χρειάζεται ισχυρή παρέμβαση του βουλευτή,αλλιώς το λόγο τον έχουν οι ιδιοκτήτες της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *