Κάθε μέρα επιβεβαιώνονται τα καλά σενάρια για τον τουρισμό και τις αφίξεις του 2023 με πληροφορίες που έρχονται από όλες τις πλευρές και οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι θα έχουμε – εκτός απροόπτου – μία καλή τουριστική χρονιά.
Στα τέλη του μήνα θα έχουμε την πρώτη πτήση με αεροπλάνα από εταιρείες χαμηλού κόστους ενώ το πρώτο τσάρτερ από τις αγορές του εξωτερικού είναι προγραμματισμένο για μετά το Πάσχα, κατά τις 20 Απριλίου.

Ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τις εξελίξεις και έδωσε πληροφορίες για εκείνα που αναμένουμε.
«Πριν από ενάμιση μήνα λόγω των αυξήσεων στις τιμές και επειδή το 2022 ήταν μία χρονιά που ήλθαν πολλοί με τα voutcher που πήραν από τους τουρ οπερέιτορς λόγω κορονοϊού και επειδή ο κόσμος δεν είχε βγει λόγω της πανδημίας, τα πράγματα πήγαν καλά. Για φέτος υπολόγιζα μία πρώτη μείωση του 15-20%. Αλλά μετά τον σεισμό στην Τουρκία υπήρξαν πολλές ακυρώσεις στη γειτονική χώρα και ο κόσμος φοβάται να πάει εκεί για διακοπές. Αυτό βοηθάει εμάς στον τουριστικό τομέα. Είχαμε λοιπόν μία ώθηση ώστε να μιλάμε για μια πολύ καλή σεζόν και το 2023. Οι κρατήσεις που μπαίνουν καθημερινά από όλες τις αγορές είναι πολλές» ανέφερε ο κ. Δαμανάκης.
Υποδομές και μαζικός τουρισμός
Για το θέμα του μαζικού τουρισμού που δέχεται η Ζάκυνθος ο κ. Δαμανάκης είπε ότι αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λάθη που έχουν γίνει από τους τοπικούς άρχοντες και ακολούθως έθεσε ερωτήματα.
« Για τον αυξημένο αριθμό τουριστών που περιμένουμε φέτος ρωτάω αν έχουμε τις υποδομές για να γίνει αυτό καθώς είναι γνωστό ότι πέρυσι ζοριστήκαμε άσχημα. Πέρυσι πήγαμε οριακά με το νερό, με τις αποχετεύσεις, με τους δρόμους κλπ. Πώς λοιπόν θα υποδεχθούμε όλο αυτόν τον κόσμο; Μακάρι να έλθουν περισσότεροι τουρίστες αλλά αυτό είναι ποσότητα και όχι ποιότητα. Καλύτερα η Ζάκυνθος να έχει 600 χιλιάδες ποιοτικούς τουρίστες παρά 1.000.000 και να είναι αυτοί που έρχονται τώρα. Οι ξενοδόχοι δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν γίνεται να χαράξουν μόνοι τους την τουριστική πολιτική της Ζακύνθου. Θέλει συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια και το κράτος για να μπορούμε να μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό. Ο ακριβός πελάτης δε θα έλθει στη Ζάκυνθο, θα πάει στις Κυκλάδες κι αλλού».
Επαγγελματίες και μη
Ένα ακόμα θέμα που έφερε στο προσκήνιο ο κ. Δαμανάκης είναι η έλλειψη επαγγελματιών στο χώρο του τουρισμού κι αυτό γιατί όσοι δουλεύουν με τη λογική να κάνω ότι μπορώ τώρα για να εισπράξω, δημιουργούν κακή εικόνα για το νησί.
Ειδικότερα ο τουριστικός πράκτορας κ. Δαμανάκης είπε: «Στον δικό μας κλάδο υπάρχουν κάποιοι που το παίζουν τουριστικοί πράκτορες και να δούμε τι υπηρεσίες προσφέρουν που κατακλέβουν τον κόσμο… Ο κάθε πικραμένος γίνεται τουριστικός πράκτορας όταν δεν μπορεί να κάνει κάποια άλλη δουλειά. Με ένα γραφείο στη μέση του πουθενά πουλούν εκδρομές… και γίνονται τουριστικοί πράκτορες. Ο ΕΟΤ που δίνει τις άδειες να βάλει κάποια αυστηρά κριτήρια. Αναφέρομαι στο δικό μου επάγγελμα για να μη μιλήσω για άλλο επάγγελμα. Να μας πει ο ΕΟΤ πόσες άδειες και πόσα τουριστικά γραφεία υπάρχουν στη Ζάκυνθο. Το έχει ελέγξει ποτέ;»
Ενδεικτικό της ακαταστασίας που υπάρχει με το κράτος μας είναι και το παρακάτω που επισημάνθηκε από τον κ. Δαμανάκη: «Τώρα έβγαλαν ενημέρωση για ναυαγοσώστες στα ξενοδοχεία και ακόμα δεν έχουμε βρει καμαριέρες, καθαρίστριες κλπ. για τις βασικές ειδικότητες που χρειάζονται».
Τα κρουαζιερόπλοια
Με δεδομένο ότι φέτος θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων που θα προσεγγίσουν το νησί μας, ο κ. Δαμανάκης είπε: «Περιμένουμε ότι θα έλθουν 60 κρουαζιερόπλοια φέτος και ερωτώ που θα κατέβει όλος αυτός ο κόσμος; Αυτό το γνωρίζει το Λιμενικό ταμείο; Χρειάζεται μία αστυνόμευση στο μώλο του Αγίου Νικολάου, να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες και να μπαινοβγαίνουν τα λεωφορεία. Ειδικά τις ημέρες που θα έχουμε δύο κρουαζιερόπλοια μαζί, θα πρέπει να μην υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα μέχρι την πλατεία Σολωμού. Να είναι ο χώρος ελεύθερος για να περνούν τα τουριστικά λεωφορεία, τα ΤΑΞΙ κλπ.
28 Απριλίου έχουμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και μέχρι τότε θα δούμε τι θα γίνει».