“Σωστές οι επιφυλάξεις του Δημάρχου για τις συνέπειες στην Πόλη” σημειώνει η Περιφερειάρχης
Οι δηλώσεις για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για το Master Plan στο Υπουργείο Υποδομών, παρουσία του Βουλευτή Δ. Ακτύπη, της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Μ. Ορφανουδάκη, του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη, των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Υποδομών, Ναυτιλίας και Πολιτισμού αλλά και της μελετήτριας του Master Plan επιβεβαιώνουν πλήρως την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σε σχέση με την χωροθέτηση της προβλήτας.
Από τη μια πλευρά ο Δήμαρχος που προέβαλε σοβαρές ενστάσεις για την μελέτη, ζητώντας έναν σχεδιασμό από νέα αφετηρία που να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της Πόλης, στάσης της οποίας υπεραμύνθηκε και η Περιφερειάρχης και από την άλλη πλευρά ο Βουλευτής και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου που υποστήριξαν ότι η λύση για τον Άγιο Νικόλαο συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και πρέπει να προχωρήσει χωρίς νέες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα.
Τελικά, οι φορείς όπως έγινε γνωστό και στην προηγούμενο δημοσίευμα του -Ε- θα συναντηθούν εκ νέου τέλη Αυγούστου και μια προσπάθεια να ομονοήσουν για την λύση στο Πόρτο, αφού πρώτα η ανάδοχος κ. Φράγκου αναλάβει να παρουσιάσει μια τρισδιάστατη αποτύπωση των έργων που θα κατασκευαστούν, όπως ζητήθηκε από το Δήμαρχο και την Περιφερειάρχη.
Περιφερειάρχης: «Πρέπει να δούμε σοβαρά την προκρινόμενη θέση στον μώλο του Αγ. Νικολάου»

Έργα που δε θα «επιβάλλονται» στην Πόλη της Ζακύνθου και δε θα αλλοιώνουν την φυσιογνωμία και την μορφή που «διασώθηκε» από τον μεγάλο σεισμό του 1953, ζητά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στον -Ε- για την συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για το master plan του λιμανιού και ειδικότερα τη χωροθέτηση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια.
Η Περιφερειάρχης σημείωσε πως μια ιδανικότερη χωροθέτηση δε θα ήταν ούτε στο Πόρτο αλλά ούτε στον Άγιο Διονύσιο ωστόσο αναγνώρισε πως επιβάλλεται μια ρεαλιστική λύση που θα μπορούσε να είναι στο μώλο του Αγίου Νικολάου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η ίδια, δικαιολόγησε πλήρως τις έντονες αντιδράσεις που προέβαλε ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να δούμε σοβαρά την προκρινόμενη θέση.
«Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συζητήσαμε το θέμα της χωροθέτησης όλοι μαζί, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για την προβλήτα στον Άγιο Διονύσιο αλλά και η προβλήτα για τον Άγιο Νικόλαο που για μας τους Ζακυνθινούς είναι το Πόρτο. Εμείς εκφράσαμε την άποψη ότι μια χωροθέτηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της Πόλης, την ταυτότητα της και την προστιθέμενη αξία που δίνει στην Πόλη το παραλιακό τόξο».
«Έχουμε κάποιες ενστάσεις για τη θέση του Αγίου Νικολάου γιατί θέλουμε να δούμε πως το έργο θα είναι απομακρυσμένο από την οπτική των ανθρώπων που κινούνται στο Πόρτο , στο μώλο του Αγίου Νικολάου και στην Στήλη των Πεσόντων.
Δε θέλουμε τον όγκο των κτισμάτων ή το parking για τις της κρουαζιέρας να επιβάλλεται στην Πόλη, αλλά η Πόλη να είναι αυτή που επιβάλλεται. Το ιστορικό μας κέντρο δε θέλουμε να είναι πάρκινγκ. Δυστυχώς η καταστροφή του σεισμού και η άναρχη δόμηση που ακολούθησε χωρίς φιλοδοξία για την ταυτότητα της Πόλης και σχεδιασμό, μας αφήνουν σήμερα με ελάχιστα στοιχεία που δίνουν προσωπικότητα στην Πόλη, όπως είναι η πλατεία Σολωμού, ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου και το Πόρτο» ανέφερε η κ. Κράτσα μεταξύ άλλων.
«Αν ξεκινούσαμε σήμερα να σχεδιάζαμε δε θα βάζαμε στο τραπέζι ούτε το Πόρτο ούτε τον Άγιο Διονύσιο. Όμως στην πολιτική πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και όλοι συμφωνούμε ότι η Ζάκυνθος πρέπει να κάνει άνοιγμα στην κρουαζιέρα, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα τεχνικά ζητήματα.
Όλα αυτά θα συνδυαστούν για την καλύτερη λύση. Θα δούμε σοβαρά την προκρινόμενη θέση, αλλά με παρεμβάσεις που θα απαλύνουν την περιοχή από τα κτίσματα και τα πάρκινγκ» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως και η προσέγγιση του Δημάρχου για σεβασμό στην Πόλη είναι στην σωστή κατεύθυνση.
«Η ζωηρή αντίδραση και η επιμονή του Δημάρχου για την προστασία της Πόλης, είναι αντάξια της θέσης του» σημειώνει.
Μ.Π.