Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μάρκος Αυλωνίτης στον –Ε-
Πρόγραμμα “ελαιοπαρατηρητήριο” στα νησιά του Ιονίου με εγκατάσταση πρότυπου συστήματος δακοπαγίδων για παρακολούθηση των ασθενειών στις ελιές
Το 2020 είναι η τελευταία χρονιά στη διάρκεια της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού του δάκου στις ελιές στα νησιά του Ιονίου, το οποίο δίνει χρήσιμα στοιχεία στους παραγωγούς για να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Αυτό έγινε γνωστό από τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Μάρκο Αυλωνίτη, ο οποίος μίλησε στον –Ε- για το πρόγραμμα «ελαιοπαρατηρητήριο».
Ο κ. Αυλωνίτης είπε μεταξύ άλλων: «Η παραγωγή ελαιολάδου είναι καλά οργανωμένη στη Ζάκυνθο και το διαπίστωσα κατά τις επισκέψεις μου στους ελαιώνες που έγιναν μαζί με καθηγητές από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα του ελαιοπαρατηρητή ξεκίνησε από την αναγκαιότητα να προστατέψουμε την ποιότητα του λαδιού.
Επίσης τα προγράμματα δακοκτονίας πρέπει να μπορούν να καθοδηγούνται από τη σύγχρονη τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε δίπλα στο χωράφι και οι παραγωγοί να ξέρουν πού πρέπει να ραντίσουν, αλλιώς δεν υπάρχει η αποδοτικότητα που θα έπρεπε. Εμείς κάνουμε αυτό ακριβώς, δηλαδή βρίσκουμε την κατάλληλη περίοδο και το κατάλληλο μέρος ώστε οι ψεκασμοί να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Για τη δουλειά που γίνεται στα νησιά ο καθηγητής ανέφερε: «Η δική μας η συσκευή απλώς λέει πότε και πού θα γίνει η επέμβαση και μετά ο παραγωγός αποφασίζει για οτιδήποτε χρησιμοποιήσει για να ραντίσει. Εμείς βάζουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του αγρότη. Φέτος μαθαίνουμε ότι υπάρχει δακο- πληθυσμός αλλά είναι πρώιμο ακόμα να ξέρουμε τι θα γίνει. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πιλοτικό.
Για τη Ζάκυνθο θα μπορούσαμε να βάλουμε 40 μονάδες. Τα συστήματα είναι χαμηλού κόστους και μπορούμε να καλύψουμε όλα τα νησιά με πολύ καλό δίκτυο».
Το έργο «Ελαιοπαρατηρητής» εκτελείται από το Πρόγραμμα Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των ΤΠΕ» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά», και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (CMOD Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου που έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει και τοποθετήσει καινοτόμες δακοπαγίδες (etraps) για την βέλτιστη προστασία της ελαιοπαραγωγής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αυλωνίτη «πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα στο πρόγραμμα ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ – Ιόνιο πανεπιστήμιο και εκεί είναι το σάιτ του προγράμματος».
Η δουλειά που έχει γίνει περιγράφεται ως εξής: Τροποποιήθηκε μια απλή δακοπαγίδα. Τοποθετήθηκε μέσα της μια μικροκάμερα και αισθητήρες. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει συνεχή ενημέρωση για τον πληθυσμό του δάκου. Επίσης μπήκε μια εξωτερική κάμερα από την οποία παρατηρούν το δέντρο και για άλλες ασθένειες. Έτσι κατάφεραν να έχουν μια συνεχή συλλογή δεδομένων και έλεγχο των ασθενειών. Διαθέτουν ακόμη μοντέλα πρόβλεψης με ειδικούς αλγόριθμους και έτσι μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή μια καθαρή εικόνα του ελαιόδεντρου.
Τέλος ο καθηγητής κ. Μάρκος Αυλωνίτης είπε: «Είμαστε μία μεγάλη ομάδα 20 ατόμων. Εμείς θέλουμε να γίνει ανταγωνιστικό το προϊόν και θεωρούμε πως με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να πετύχουμε υψηλότερη παραγωγή σε ποσότητα και σε ποιότητα. Έτσι οι αγρότες θα πετύχουν καλύτερες τιμές. Το πρόγραμμα τώρα τελειώνει και θέλουμε να μας στηρίξετε για να μείνουμε για πάντα. Θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».
Της Αγγελικής Ξενόφου