Ζάκυνθος Κοινωνία Πολιτισμός

Μακρόπνοο πλάνο για τον εξωραϊσμό και την προβολή της Βιβλιοθήκης

Ανέλαβε σήμερα το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης – Η αρχή θα γίνει με τη συντήρηση του κτιρίου

Σήμερα το πρωί εγκαταστάθηκε και ανέλαβε καθήκοντα το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ιστορική Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, σε μια σεμνή τελετή που έγινε παρουσία των αρχών και ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου.

Αρχικά, τόσο τα μέλη του Συμβουλίου όσο και οι αρχές ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης και είδαν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτίριο. Από τα βιβλιοστάσια μέχρι το αναγνωστήριο και τα γραφεία, αλλά και η εν γένει εικόνα του μοναδικού για την πόλη και το νησί μας κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου χρειάζεται συντήρηση και κυρίως ανθρώπους που θα αγαπήσουν το χώρο και θα μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάστασή του.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, η Διευθύντρια και το προσωπικό, ενώ από τις τοπικές – περιφερειακές αρχές πήγαν η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα Μοθωναίου και Κώστας Καποδίστριας καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΔΑΖ Δ. Καμβάσης.

Στην χαιρετιστήρια πρώτη ομιλία του ο νέος Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Φίλιππος Συνετός υποσχέθηκε άοκνη προσπάθεια και δουλειά για να αλλάξει η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζει η μοναδική μας Ιστορική Βιβλιοθήκη.

«Έχουμε τους ανθρώπους που θα δουν το θέμα της Βιβλιοθήκης με ευαισθησία και με πολύ μακρόπνοο χαρακτήρα. Σας θέλουμε δίπλα μας για να αναβαθμίσουμε το χώρο, να ανοίξουμε το αναγνωστήριο που είναι πολλά χρόνια τώρα κλειστό και να μεριμνήσουμε να έλθει προσωπικό. Θα δουλέψουμε άοκνα αλλά δεν αρκεί μόνο η δική μας προσπάθεια, χρειάζεται η βοήθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας» σημείωσε ο κ. Συνετός που αναφέρθηκε στον αείμνηστο πανεπιστημιακό Μανόλη Χατζιδάκη, τον άνθρωπο που στη σεισμοπυρκαγιά του 1953 διέσωσε ότι μπόρεσε από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ζακύνθου.

Έλεγε λοιπόν ο αείμνηστος βυζαντινολόγος πως μέσα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης στεγάζεται ότι απέμεινε από τη μακραίωνα πολιτιστική ιστορία του νησιού.

Στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου είπε ότι βρίσκεται με την καρδιά και το μυαλό δίπλα στη Βιβλιοθήκη και τους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ο οποίος είδε τα κτιριακά προβλήματα και με το μάτι του μηχανικού είπε ότι θα γίνει παρέμβαση όπου χρειάζεται και παράλληλα χωροταξία για να διαχωριστούν οι αίθουσες που είναι για αναγνωστήρια για τα βιβλία κλπ.

Ο λογοτέχνης και συγγραφέας Νίκιας Λούντζης που είναι μέλος του νέου ΔΣ της Βιβλιοθήκης ζήτησε να μπουν σε σειρά τα προβλήματα, να καταγραφούν και να ιεραρχηθεί πρώτα η αποκατάσταση του κτιριακού προβλήματος.

Μετά η Περιφερειάρχης ζήτησε να δει το Ιστορικό Αρχείο, που στεγάζεται στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου, είναι διαφορετική υπηρεσία και λειτουργεί με δύο υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Υπουργού Παιδείας το νέο Eφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου αποτελείται από τους εξής:

– Φίλιππος Συνετός Πρόεδρος

– Νίκιας Λούντζης, Αντιπρόεδρος

– Μαριέττα Μινώτου, Τακτικό μέλος

– Βαγγέλης Αγγελούσης Τακτικό μέλος

– Μαρινάκης Ανδρέας Τακτικό μέλος

Ως αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι:

Παναγιώτης Κλάδης, Θανάσης Ανδρίτσος, Στραβοπόδη Αντωνία, Βαρβαρίγου Ιωάννα και Σεβαστιάδης Ευάγγελος.

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *