Οι ευρωπαϊκές χώρες «χρειάζονται μια συντονισμένη και γρήγορη απάντηση» για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη λήξη της μίνι συνόδου, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ηγέτες της ΕΕ, με αφορμή τις επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία.
Για τον Μακρόν, η απάντηση αυτή θα πρέπει να αφορά κατά κύριο λόγο «την ανάπτυξη κοινών βάσεων δεδομένων» αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς επίσης και την «πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τασσόμενος υπέρ της επανεξέτασης της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν. «Σε όλες τις χώρες μας, παρατηρούμε μια κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου», το οποίο χρησιμοποιείται «από διακινητές», από «δίκτυα» ή από πρόσωπα που «έρχονται από χώρες οι οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο», εξήγησε.
Στη σύνοδο αυτή συμμετείχαν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Μακρόν, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από τη Χάγη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε «ο αγώνας, με αποφασιστικότητα, εναντίον της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της διασποράς του μίσους στο διαδίκτυο». «Το Ίντερνετ είναι ένας χώρος ελευθερίας, τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όμως αυτή η ελευθερία δεν υφίσταται παρά μόνο αν υπάρχει ασφάλεια και δεν γίνεται το καταφύγιο εκείνων που χλευάζουν τις αξίες μας ή επιδιώκουν να κάνουν πλύση εγκεφάλου με θανατηφόρες ιδεολογίες», πρόσθεσε.
Μία από τις προτεραιότητες είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του λεγόμενου μηχανισμού PNR («κατάσταση ονομάτων επιβατών). Ο μηχανισμός αυτός «είναι ουσιαστικής σημασίας να λειτουργήσει πλήρως, με βάσεις δεδομένων που θα συνδέονται μεταξύ τους, επειδή κάθε κενό στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων ή στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια όλων των χωρών μελών», τόνισε ο Μακρόν.
Η βιντεοδιάσκεψη οργανώθηκε μία εβδομάδα μετά την τζιχαντιστική επίθεση στη Βιέννη, την επίθεση στη Νίκαια και τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι, τον Οκτώβριο. Ο Μακρόν, που στοχοθετήθηκε και ο ίδιος από τους τζιχαντιστές, θέλει να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και σκοπεύει να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, με απώτερο στόχο οι 27 να καταλήξουν σε μια απόφαση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν η Γαλλία θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
Η καγκελάριος Μέρκελ στη σύνοδο αυτή επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για μια μάχη του ισλάμ εναντίον του χριστιανισμού» αλλά ότι είναι αναγκαίο η δημοκρατική κοινωνία «να μάχεται τις τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καγκελάριος της Αυστρίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στους «χιλιάδες ξένους τρομοκράτες μαχητές που επέζησαν από τις μάχες στη Συρία, το Ιράκ (…) και επέστρεψαν ή εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ γιατί συνελήφθησαν”.
“Πολλοί από αυτούς είναι στη φυλακή. Ορισμένοι ήδη απελευθερώθηκαν και η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλοί θα αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες και αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας, πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία αυτών των προσώπων», κατέληξε.