Κοινωνία

Λίβας, ΚΔΑΥ, αποκατάσταση ΧΥΤΑ στο νέο Περιφερειακό Φορέα

Θέμα χρόνου η κατάργηση του ΦοΔΣΑ Ζακύνθου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα μετά την έγκριση του 1ου πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Α. Ξένος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – πως η δημιουργία του νέου Περιφερειακού Φορέα μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Μεταφορά των απορριμμάτων από την ΠΙΝ στην Κοζάνη προβλέπει ο Αν. Ξένος

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως για τον ίδιο είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην δούμε τελικά να κατασκευάζονται ή να λειτουργούν τα εργοστάσια επεξεργασίας στα νησιά αλλά αντίθετα τα απορρίμματα να μεταφέρονται για επεξεργασία στην Κοζάνη!

Θυμίζουμε πως για την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Κέρκυρας και της ΔΙΑΔΥΜΑ, της διαδημοτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η ίδια εταιρεία αποτελεί τον θεμοθετημένο από το κράτος σύμβουλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την σύσταση και λειτουργία του νέου Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.

Ο κ. Ξένος σχολίασε πως δε θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ κ. Μαυρίκου στον -Ε- πως η λειτουργία μονάδων ανά νησί είναι οικονομικά ασύμφορη, ενώ σχολίασε και την έντονη παρουσία των …. «παντοφλάδων», δηλαδή των σκαφών τύπου παντόφλα στη γραμμή Ρίο – Αντίρριο.

Ο κ. Ξένος που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου σημείωσε ακόμη πως συνεχίζουμε να διανύουμε μια μεταβατική περίοδο καθώς αμέσως μετά την σύσταση του νέου Περιφερειακού Φορέα, σταματά να λειτουργεί η Φορέας της Ζακύνθου.

Για την έγκριση του διαγωνισμού της ΟΕΔΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, επισήμανε πως η εισήγηση της Επιτροπής ήταν θετική ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές της μοναδικής προσφορά που έγινε παραδεκτή, δηλαδή της Κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχει και η εταιρεία Μεσόγειος, χωρίς να υπάρχουν ‘γκρίζες ζώνες’ ενώ τόνισε πως ο νέος περιφερειακός φορέας, μετά την σύσταση του, θα δείξει και τις επιδιώξεις του.

«Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα προχωρήσουν τα εργοστάσια. Αυτή η βιασύνη να προχωρήσει ο νέος Φορέας, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και χωρίς σαφή επιδίωξη, μου δείχνει πως στόχος είναι όλα τα απορρίμματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να μεταφερθούν τελικά στην Κοζάνη» υποστήριξε.

Ο νέος Φορέας θα κληθεί να αναλάβει και το ζήτημα της λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης στο Λίβα και ο κ. Ξένος υπογράμμισε πως όντως υπάρχουν προβλήματα, τόσο οικονομικά, αφού στην εταιρεία οφείλονται 700.000 ευρώ από τα τρέχοντα μαζί με το ποσό που οφείλεται για το διάστημα που δεν είχε συναφθεί σύμβαση, όσο και περιβαλλοντικά: Ο χώρος εξακολουθεί να μην διαθέτει βεβαίωση πυρασφάλειας, αν και από το Δήμαρχο είχε δοθεί οδηγία στον εργολάβο που πραγματοποιεί το δρόμο πρόσβασης, να δημιουργήσει ένα ανάχωμα που θα λειτουργήσει σωτήρια σε περίπτωση πυρκαγιάς, είτε τυχαίας είτε από δόλο.

«Κάτι παρόμοιο είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα στο ΧΥΤΑ της Κέρκυρας» σχολίασε.

Να σημειωθεί πως ο νέος περιφερειακός φορέας, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του, θα κληθεί να λύσει τα θέματα που αφορούν την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, για την οποία είχε υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Δήμο, για την λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης με σύμβαση που θα προβλέπει και τα μηχανήματα αλλά και για την λειτουργία του ΚΔΑΥ, που σήμερα στερείται άδειας και θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *