Οι ανάγκες της περιοχής του Φιολιτίου δεν είναι ούτε καινούργιες ούτε άγνωστες. Υποδομές που καθυστερούν, έργα που μένουν στα χαρτιά και παρεμβάσεις που μετατίθενται συνεχώς στο μέλλον, συνθέτουν μια εικόνα στασιμότητας.
Την ίδια στιγμή, ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν ήδη επιλυθεί, παραμένουν ανοιχτά. Το γήπεδο στο Φιολίτι παραμένει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, η παιδική χαρά συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς την ολοκλήρωση της απαραίτητης αδειοδότησης, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχία.
Τα προβλήματα
Ο κ. Καίσαρας Φλεμοτόμος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιολιτίου, μίλησε στον –Ε- σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του:
«Θεωρώ ότι είναι καλύτερη η κατάσταση σχετικά με τον τομέα της καθαριότητας στο χωριό μου. Παρόλα αυτά πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, προκειμένου να γίνουν κάποια έργα στο Φιολίτι.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του Λαογραφικού Μουσείου της περιοχής μας. Αυτό είναι κάτι που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχε μείνει ημιτελές.
Επίσης πρέπει να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις στα Νεκροταφεία.
Επιπλέον, η παιδική χαρά δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα. Πιστεύω το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε να γίνεται η αδειοδότηση. Αυτή η παιδική χαρά ήταν έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μέσω κάποιου προγράμματος. Αυτός ο παιδότοπος είναι ολοκληρωμένος και προσβάσιμος στα παιδιά του χωριού μας».
Το γήπεδο
Ο κ. Κ. Φλεμοτόμος αναφέρθηκε στο έργο του γηπέδου στο Φιολίτι:
«Το γήπεδο του Φιλιτίου έχει έκταση 25 στρέμματα. Οι πρώτες αγορές στρεμμάτων για το οικόπεδο είχαν ξεκινήσει από το 1986. Άρα, μιλάμε για αρκετές δεκαετίες πίσω. Σχετικά με αυτό το θέμα δεν φταίει ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε οι προηγούμενες. Η περιοχές της Ρίζας υστερούν σε πάρα πολλά πράγματα. Το γήπεδο είναι ένα έργο που θα έδινε ‘’ανάσα’’ σε ολόκληρη την περιοχή.
Το 2014 έγιναν κάποιες μικρές παρεμβάσεις αλλά δεν προχώρησε κάτι. Ο χώρος του γηπέδου έχει μια σχετική διαμόρφωση από παλιότερα αλλά χρειάζεται κι άλλα έργα. Αυτή την στιγμή ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένα χωράφι. Δεν γίνεται χρήση από τα παιδιά της περιοχής μας».
Η λιμνοδεξαμενή
Ο κ. Κ. Φλεμοτόμος δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο Φιολίτι:
«Το έργο της λιμνοδεξαμενής δεν νομίζω να προχωρήσει προς υλοποίηση στην περιοχή μας. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε έντονη αντίδραση των κατοίκων σχετικά με αυτό το έργο. Εγώ έχω έρθει σε επικοινωνία και με τον κ. Κ. Καποδίστρια, Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, αλλά και με τον κ. Κ. Τσιριγώτη, θεματικό Αντιπεριφερειάρχη γι’αυτό το ζήτημα.
Επίσης πέρυσι είχε γίνει και μια συγκέντρωση στο χωριό μας όπου παρέστη ο κ. Κ. Τσιριγώτης, ο οποίος μας έκανε ενημέρωση σχετικά με το έργο της λιμνοδεξαμενής.
Το έργο προέβλεπε ότι θα υπάρχουν 320 χιλ. κυβικά νερό σε απόσταση 150 μέτρων από σπίτια στο Φιολίτι. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχία για τους κατοίκους. Πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτό το νερό δεν θα ήταν για ύδρευση αλλά για άρδευση».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ