Τα προβλήματα στο χώρο του Νοσοκομείου με τις ελλείψεις, κυρίως σε γιατρούς, παραμένουν και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με δεδομένο ότι έρχεται ο χειμώνας αλλά και το νέο κύμα του κορονοϊού με τις όποιες μεταλλάξεις.
Για την κατάσταση πουν υπάρχει στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Ευάγγελος Τσώλας ο οποίος επεσήμανε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και επιπλέον πρέπει να τροποποιηθεί το οργανόγραμμα.
O κ. Τσώλας ακόμα ανέφερε ότι απαιτείται να παραμείνουν οι έκτακτοι που προσλήφθηκαν την περίοδο του Covid για να καλύψουν τις ανάγκες και ότι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση μέσω του νέου νομοσχεδίου δεν είναι καλές.
Οι γιατροί
Ο Πρόεδρος είπε για τις ελλείψεις: «Δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη φορά που τοποθετηθήκαμε δημόσια. Τα προβλήματα παραμένουν με μεγαλύτερο αυτό της έλλειψης γιατρών αλλά και της εξόδου τους από το Νοσοκομείο και της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τους διαγωνισμούς, εκτός από ελάχιστες ειδικότητες. Περιμένουμε στο άμεσο μέλλον να δούμε κατά πόσο θα γίνουν δεκτές 2-3 θέσεις γιατρών και περισσότερο του καρδιολόγου. Ακόμα έχουμε το θέμα των εργαζομένων που λήγουν οι συμβάσεις τους τα τέλη του έτους, γιατί δεν έχει βγει ακόμα η υπουργική απόφαση για την παράταση για ένα επιπλέον χρόνο των υπηρεσιών που προσφέρουν. Δεν αγωνιζόμαστε για ολιγόμηνη παράταση αλλά για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτό πρέπει να γίνει διακομματικά γιατί δεν είναι απλό, χρειάζεται συμφωνία όλων των κομμάτων στη βουλή».
Αναφορι9κά με τη νέα προκήρυξη ο κ. Τσώλας είπε: «Τώρα περιμένουμε μία προκήρυξη για 910 θέσεις πανελλαδικά και αφορά παραϊατρικό, βοηθητικό υγειονομικό, διοικητικό προσωπικό κλπ. και θα δούμε πόσες θέσεις είναι για τη Ζάκυνθο. Νομίζω ότι η 6η ΥΠΕ έχει 80 με 90 θέσεις και άρα για το νησί μας θα είναι πολύ λίγες θέσεις».
Το οργανόγραμμα
Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια είναι η αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου και ο κ. Ευάγγελος Τσώλας εξήγησε τα ακόλουθα: «Στη Ζάκυνθο πρέπει να αλλάξει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου γιατί έχουμε άτομα με ειδικότητες που δεν είναι στον οργανισμό και δεν μπορούμε να τους μονιμοποιήσουμε. Αυτό συνέβη γιατί με τα μνημόνια όποιες θέσεις ήταν κενές, κυρίως στο διοικητικό προσωπικό, καταργήθηκαν.
Εμείς είμαστε κοντά στους εργαζόμενους αλλά και κοντά στη διοίκηση για να βοηθήσουμε να αλλάξει το οργανόγραμμα και να μπουν κάποιες ειδικότητες. Λογοδοτούμε και στην κοινωνία και δεν κάνουμε πράγματα με αντίκτυπο στον ασθενή ή στον εργαζόμενο».
Ο κορονοϊός
Για τον κορονοϊό ο κ. Τσώλας είπε ότι τώρα είμαστε σοφότεροι αλλά και πιο ήσυχοι, τις μεταλλάξεις τις αντιμετωπίζουμε και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος. «Δεν θα γυρίσουμε σε αυτά που ζήσαμε με τον εγκλεισμό κλπ. Ο κορονοϊός θα παραμείνει αλλά αντιμετωπίζεται όπως η κοινή γρίπη, εκτός από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που πάντα έπρεπε να προσέχουν (όπως είναι οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι υπέρβαροι κλπ)».
Αποχωρήσεις
Για τις αποχωρήσεις γιατρών ο κ. Τσώλας είπε ότι μέχρι τα τέλη του έτους αποχωρούν γιατί συνταξιοδοτούνται ο διευθυντής της μαιευτικής και ο διευθυντής της πνευμονολογικής. «Βέβαια ήλθαν 2 επικουρικοί στη γυναικολογική και αναμένουμε να βγουν οι μόνιμες θέσεις.
Έχουμε και την κλινική Covid και χρειάζεται προσωπικό αλλιώς οι γιατροί δεν θα αντέξουν 15 ενεργές εφημερίες το μήνα και τα επείγοντα κλπ.
Σοβαρό πρόβλημα έχουμε στα εργαστήρια- αιμοδοσία γιατί είναι μόνο 2 γιατροί που συνεπικουρούν 4-5 άλλα τμήματα, άρα θέλουμε και μόνιμο προσωπικό.
Εμείς αναδεικνύουμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα και τα προβλήματα με όλες τις κυβερνήσεις και διεκδικούμε τα αυτονόητα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Το νέο Νομοσχέδιο
Ο κ. Τσώλας μίλησε και για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας και εξέφρασε την αντίρρησή του σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί για την υγεία το πηγαίνει αλλού και προσπαθεί να καλύψει τα κενά των Νοσοκομείων με ιδιώτες. Δηλαδή ο γιατρός θα μπαίνει και θα βγαίνει από το δημόσιο νοσοκομείο και το ιδιωτικό ιατρείο; Αυτό θα έχει κόστος για τον πολίτη. Το θέμα είναι τι θέλουμε και αν στηρίζουμε τη δημόσια υγεία».
Στο Δήμο
Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ του κατέθεσε τις ελλείψεις ζητώντας να βοηθήσει κατ’ ανάλογο τρόπο με αυτόν του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει αποφασίσει και δίνει χρηματικό βοήθημα της τάξεως των 300 με 350 ευρώ κάθε μήνα. Ο κ. Τσώλας ζήτησε από το Δήμο να συνδράμει όσους υγειονομικούς είναι εκτός Ζακύνθου και έχουν αυξημένα έξοδα. Επίσης ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα να τρώνε στο κοινωνικό εστιατόριο έναντι κάποιου μικρού τιμήματος όπως έγινε και με τους εκπαιδευτικούς και τέλος ζήτησε, αν υπάρχει οίκημα του Δήμου να παραχωρηθεί για διαμονή αυτών των ατόμων.
le gouvernement ne nous donne pas le droit de nous soigner….pour tous….envoyer nous du personnel et du materiel