Κοινωνία

Κρούσμα λεπτοσπείρωσης 43χρονου άνδρα προκαλεί ανησυχία

Κρούσμα λεπτοσπείρωσης σε άνδρα που ήδη έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ρίου απασχολεί την κοινή γνώμη. Ο 43χρονος δούλευε σε αγροτικές εργασίες σε χωριό της Ρίζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε-, ο άνδρας πήγε αρχικά στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Προχθές κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε μεγάλο Νοσοκομείο και έτσι μετακινήθηκε με το ασθενοφόρο στο Ρίο.

Καθώς το νησί μας είχε κατά το παρελθόν αρκετά τέτοια περιστατικά που είχαν φέρει εδώ κλιμάκιο από κεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επαφή μας στη φύση, ειδικά εκεί που υπάρχουν τρωκτικά. Επιπλέον επιβάλλεται οι τοπικές αρχές να κάνουν συστηματική μυοκτονία τουλαχιστον μία φορά το χρόνο.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Κλινική εικόνα συμβατή με λεπτοσπείρωση, που χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση  είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Προσβάλει τόσο τα ζώα (σχετίζεται συχνά με τα τρωκτικά) όσο και τον άνθρωπο ο οποίος έρχεται σε επαφή με τα ζώα. Η πρόληψη της νόσου είναι δύσκολη.

Η μετάδοση συνήθως γίνεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων που μεταφέρουν λεπτόσπειρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το βακτήριο ζει κυρίως στα νεφρά και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών ή των  άλλων ζώων που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια.

20Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *