Ζάκυνθος

Κρασί 2 ετών στις αποθήκες της ΕΑΣΖ – Καλύτερα τα νέα για την τιμή στο λάδι

Σε  αναμονή βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί και στη Ζάκυνθο καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για  την έναρξη της  διαδικασίας  υποβολής ΟΣΔΕ.

 Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή και ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης κάνουν όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν και οι πληρωμές της προκαταβολής τον Οκτώβριο και της εξόφλησης το Δεκέμβρη του 2021. 

Νέες πιέσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Μια πληροφορία ωστόσο που έγινε γνωστή πριν από λίγο διάστημα προκαλώντας ανακούφιση είναι πως καταργείται από φέτος με εκτελεστικό κανονισμό της Ε.Ε. η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις.

Θυμίζουμε πως η καθυστέρηση έχει δημιουργηθεί εξαιτίας εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη όλης αυτής της διαδικασίας μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Εν αναμονή των αποφάσεων για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων

«Η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το μήνα Φλεβάρη και για λόγους που αφορούν την σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις εταιρείες που θα αναλάμβαναν αυτό το έργο, υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ευτυχώς επικράτησε η λογική και τελικά ανανεώθηκε η σύμβαση με τις εταιρείες που ήδη έκαναν τη διαδικασία και έτσι αισιοδοξούμε πως του χρόνου όλα θα γίνουν έγκαιρα. Με καθυστέρηση δυο μηνών αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία αλλά αν αργήσει ο έλεγχος που πρέπει να γίνει, αργούν κατά συνέπεια και οι πληρωμές» ανέφερε ο Βισβάρδης σημειώνοντας πως από σήμερα Δευτέρα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. 

Οι τιμές των προϊόντων

Ειδική αναφορά από το Διευθυντή έγινε στο σημαντικό ζήτημα πώλησης των αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας πως το πολύμηνο κλείσιμο των αγορών είχε σαν αποτέλεσμα αφενός την συμπίεση των τιμών, αφετέρου την αποθεματοποίηση των προϊόντων, όπως είναι το κρασί.

Όπως έγινε γνωστό στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού υπάρχει κρασί δύο ετών που δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά, ενώ παρά τις προσπάθειες πέρυσι  δε δόθηκε η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα απόσταξης, λόγω προβλημάτων που υπάρχουν με το Μητρώο των παραγωγών.

Ο κ. Βισβάρδης σημείωσε πως φέτος καταβλήθηκε μια προσπάθεια για να παραδοθούν όλες οι ποσότητες σταφυλιών τιμολογημένες και να δημιουργηθεί ένα μητρώο ωστόσο τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης και από τους ίδιους τους αγρότες. 

Τα νέα για το λάδι είναι πιο αισιόδοξα μια που η τιμή του προϊόντος είναι σε καλύτερα επίπεδα και αναμένεται να βελτιωθεί με το άνοιγμα της αγοράς.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *