Ελλάδα Κοινωνία

Κλυδωνισμοί στον τουρισμό μετά τις ακυρώσεις της TUI για Ισπανία

Ενώ η εταιρεία ξεκίνησε την Κυριακή απευθείας πτήσεις στη Ζάκυνθο

Οι πρώτες πτήσεις της TUI από Μεγάλη Βρετανία για Ζάκυνθο ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, σηματοδοτώντας μια πορεία σημαντικής άφιξης των επισκεπτών από την Χώρα που παραδοσιακά αποτελεί τον μεγαλύτερο «πελάτη» των ζακυνθινών τουριστικών πακέτων. Όμως η θετική αυτή εξέλιξη για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο, προορισμός που ομολογουμένως στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τις αφίξεις της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδεύτηκε από την είδηση για τις άσχημες εξελίξεις που αφορούν την Ισπανική αγορά και την ελπίδα να μη διατρέχουμε ανάλογο κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα τους Βρετανούς τουρίστες, που επιλέγουν την Ισπανία για τις διακοπές τους, κατά την επιστροφή τους, ενώ η TUI ακύρωσε όλο το πρόγραμμα διακοπών από την Κυριακή έως τις 9 Αυγούστου στην ηπειρωτική Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους μπορούν να συνεχίσουν τα ταξίδια τους, εφόσον δεχθούν να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

H εξέλιξη αυτή, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στον -Ε- και ο τουριστικός πράκτορας Μ. Δαμανάκης, φαίνεται να προκαλεί ακυρώσεις στις κρατήσεις των Βρετανών για διακοπές στη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα, υπό τον φόβο μήπως υπάρξουν ξαφνικά ανάλογες αποφάσεις και γι αυτούς τους προορισμούς «αναγκάζοντας τους» είτε να χάσουν τις διακοπές τους, είτε να αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα!

Ο τουριστικός πράκτορας Μ. Δαμανάκης

Ακυρώσεις κρατήσεων φέρνει και το υποχρεωτικό τέστ από Ρουμανία και Βουλγαρία που από σήμερα τίθεται σε ισχύ για τις αεροπορικές αφίξεις

Ένα ακόμη δεδομένο που ανατρέπει τον τουριστικό σχεδιασμό, όσο μπορούμε να μιλάμε για «σχέδια» σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον είναι το γεγονός ότι από σήμερα Τρίτη, 28 Ιουλίου, και για μία εβδομάδα δηλαδή μέχρι τις 4 Αυγούστου υπάρχει η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ κορωνοϊού για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς την Ελλάδα.

Αυτό προβλέπει η αεροπορική οδηγία (notam), η οποία εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν απόφασης της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη λόγω της αύξησης των περιστατικών Covid-19 στις δύο προαναφερόμενες βαλκανικές χώρες και αναφέρει:

«Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.»

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *