Κοινωνία

Περιφερειακός ΦοΔΣΑ: “Κοινή γραμμή” η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

Εν αναμονή για την σύσταση του νέου Περιφερειακού ΦοΔΣΑ

Η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την σύσταση του νέου περιφερειακού ΦοΔΣΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα η έγκριση του Καταστατικού που ψηφίστηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση αλλά και η διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφορά την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των φορέων των νησιών που πρόκειται να καταργηθούν. Τα περιουσιακά στοιχεία , όπως είναι γνωστό, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, θα περάσουν στο νέο περιφερειακό φορέα.

«Αγκάθι» στην παραπάνω διαδικασία παραμένει το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι Λευκάδας και Μεγανησίου, δεν έχουν υπογράψει τα πρακτικά της ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα , και οι αντιδράσεις των δύο αιρετών παραμένουν ισχυρές: Μάλιστα το θέμα τέθηκε από το Βουλευτή Λευκάδας σε συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Μ. Γραφάκο, από τον οποίο μάλιστα ζητήθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα.

Για νέο περιφερειακό ΦοΔΣΑ μίλησε στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σπ. Ιωάννου, ο οποίος έχει οριστεί στη θέση του Αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την αισιοδοξία πως πολύ σύντομα οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν και ο νέος φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης που εκπροσωπούν όλα τα νησιά, φάνηκε ότι συμπλέουν στα βασικά ζητήματα όπως είναι το Καταστατικό της νέας εταιρείας, ο σκοπός της λειτουργίας του αλλά και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο.

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, αλλά και την Λευκάδα, με την Κεφαλονιά να αποτελεί εξαίρεση λόγω της μορφολογίας της, του μεγέθους και του πληθυσμού της μια που μπόρεσε να διαχειριστεί το πρόβλημα» αναφέρει αρχικά ο κ. Ιωάννου μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- υπογραμμίζοντας πως στα βασικά ζητήματα υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Δήμων.

Ο ίδιος τόνισε πως κοινή στάση έχουν οι Δήμοι και στα θέματα λειτουργίας του νέου Φορέα για την εξυπηρέτηση των Δήμων, των πολιτών, αλλά για την προοπτική ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε κοντόφθαλμα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία όμως μετρά πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με αυτό το θέμα και θα πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά» μας είπε.

Ο κ. Ιωάννου, σχολίασε πως το θέμα της εκλογής στο διοικητικό συμβούλιο ήταν το μοναδικό που προκάλεσε «εμπλοκή» στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση, παρά το γεγονός ότι εξαρχής η Περιφερειάρχης διατύπωσε την επιθυμία της να εκπροσωπηθούν όλα τα νησιά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση πως οι αντιδράσεις μεταξύ των Δημάρχου θα αρθούν στην πορεία του χρόνου.

«Η μη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, δε σημαίνει ότι η Λευκάδα δε θα έχει φωνή στο νέο Φορέα. Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο και εκεί εκπροσωπούνται όλοι οι Δήμοι. Θεωρώ πως το θέμα είναι τυπικό και ας δούμε τι συμβαίνει στο Φορέα του Νότιοι Αιγαίου όπου συμμετέχουν 30 νησιά και εκπροσωπούνται μόνο 4. Είναι στα χέρια των Δημάρχων να διαμορφώσουν τις απόψεις τους και ομονοώντας να δώσουμε την προοπτική που πρέπει» κατέληξε.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *