Δείτε αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο για τη θωράκιση των νησιών – Πώς θα γίνεται η λήψη δειγμάτων – Πώς θα γίνονται οι αφίξεις τουριστών – Διασύνδεση των νησιών με κέντρα αναφοράς – Έμφαση στο testing – Με αεροπλάνα και πλωτά μέσα η διακομιδή των ασθενών
Το σχέδιο των πρωτοκόλλων και της ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της Ελλάδας, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να υπενθυμίζει ότι αν και «ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό».
Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου και για το σκοπό αυτό ενεργοποιούνται μια σειρά δράσεων, με στόχο την ενδυνάμωση των δομών υγείας, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με μέσα ατομικής προστασίας.
Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης παίζει η διασύνδεση των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, η πρόσβαση των νησιωτικών περιοχών σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού, όσο και η ενίσχυση του συστήματος διακομιδών, τόσο με πλωτά όσο και με εναέρια μέσα.
Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Ήδη έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στα νησιά, με άμεση δυνατότητα αύξησης σε 649, εφόσον χρειαστεί. Επίσης, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ, που μπορούν άμεσα να αυξηθούν σε 79 και θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Όπως τόνισε, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Ήδη, το υπουργείο έχει αποτυπώσει την κατάσταση σε όλες τις δομές υγείας, που θα ενισχυθούν με επικουρικό προσωπικό καθώς και με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα συνάψουν συμβάσεις με γιατρούς, ενώ ήδη έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδεύσεις.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με 600 γιατρών με 2.000 ευρώ αφορολόγητα με μπλοκάκι, όπως και οι περιφέρειες για την παροχή καταλυμάτων σίτισης. Όλες οι δομές στη νησιωτική χώρα θα στελεχωθούν προκειμένου να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Σε επίπεδο επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 687 προσλήψεις στα νησιά, με 72 γιατρούς και 615 νοσηλευτές και νοσηλευτικό προσωπικό.
Έμφαση στη διασύνδεση των νοσοκομείων με τις νησιωτικές δομές
Ρόλο-κλειδί στο σχέδιο της κυβέρνησης παίζει η διασύνδεση των κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά.
Παράλληλα, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τις Υγειονομικές περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών. Ενδεικτικά, από το Τζάνειο νοσοκομείο θα γίνουν μετακινήσεις σε Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο, από το νοσοκομείο Αττικόν στη Νάξο, από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε Τήνο, Σάμο, Μήλο, από τη Λιβαδειά στη Μήλο και από το Θριάσειο στη Σάμο.
Για τις κινητές ομάδες Υγείας και τις πλωτές μονάδες Υγείας
Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.
Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ήδη, έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν γίνει 1.577 αποστολές. Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.
Παράλληλα, οι πλωτές μονάδες υγείας, για την ενίσχυση των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες, πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.
Σημασία στο testing
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει μοριακούς αναλυτές σε νησιά. Ο σχεδιασμός θα είναι ακτινωτός, για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων, ωστόσο για έκτακτες περιπτώσεις θα αναπτυχθούν τεστ και στα νησιά.
Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το ΕΚΕΑ έχει να κάνει με μαζικές δειγματοληψίες. Οι κινητές ομάδες θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.
Τα δείγματα θα ελέγχονται στην ενδοχώρα, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλειά τους. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.
Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.
Στην Αττική, τα νησιά Αργοσαρωνικού είναι δικτυωμένα με πλωτά μέσα, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αεροπορικής μεταφοράς.
Στο βόρειο Αιγαίο, δυνατότητα τέστινγκ υπάρχει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ουσιαστικά το σχέδιο δίνει πολλές δυνατότητες για τέστινγκ, που θα επιλέγεται με βάση τις επιμέρους συνθήκες.
Αντίστοιχα σχέδια διασύνδεσης έχουν διαμορφωθεί για το βόρειο Αιγαίο και το νότιο Αιγαίο, που είναι συνδεδεμένα και με τα κέντρα αναφοράς.
Επί της ουσίας, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπάρχει η δυνατότητα για τουλάχιστον τρεις επιλογές διασύνδεσης για κάθε νησί.
Διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, από το στάδιο λήψεις, μέχρι και την παραλαβή από τον φορέα υποδοχής ή το εργαστήριο. Η μεταφορά θα γίνεται είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η απάντηση για το δείγμα να έρχεται μέσα σε λίγες ώρες.
Αεροδιακομιδές
Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.
Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη εκμισθωμένα από την Πολιτική Προστασίας.
Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.
Στόχος να στηρίξουμε τα νησιά μας
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στόχος είναι να στηρίξουμε τα νησιά μας, τον τουρισμό μας, την οικονομία μας.
Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι ο χάρτης δείχνει τη δουλειά που έχει γίνει για να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι.
Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός
Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε έγκαιρα πώς θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στον τομέα της υγείας.Η χώρα ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και μάλιστα τις «συνδιαμορφώνουμε γιατί επηρεάζουμε τις αποφάσεις», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Στις 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Σκόπια ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς.
Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA.Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σκοπίων.Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Ποια είναι τα μέτρα προληπτικού ελέγχου
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.
Από την Ιη Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα.
Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.
Πέτσας: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας «πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα».
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε μετά την παρουσίαση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, «ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες».
Δείτε ολόκληρο το σχέδιο ΕΔΩ
Πηγή: www.protothema.gr