Η ελαιοκομική περίοδος στη Ζάκυνθο έφτασε στο τέλος της, με τους παραγωγούς να ολοκληρώνουν την συγκομιδή και την παραγωγή ενός ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Τα φετινά δεδομένα δείχνουν ένα εξαιρετικό προϊόν, με άριστη γεύση, χαμηλή οξύτητα και ιδανικά χαρακτηριστικά για τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, η τιμή του ελαιολάδου έχει σημειώσει δραματική πτώση, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς του νησιού.
Αν και η προηγούμενη χρονιά σημαδεύτηκε από αυστηρούς ελέγχους λόγω της ανίχνευσης παράνομων φυτοφαρμάκων σε πολλά δείγματα Ζακυνθινού ελαιολάδου, φέτος δεν έχει ζητηθεί κανένας αντίστοιχος έλεγχος από τους εμπόρους που αγοράζουν το λάδι απευθείας από τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς παρά τη φετινή άριστη ποιότητα, το ελαιόλαδο πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.
Η τιμή
Ο κ. Νίκος Τεμπονέρας, Έμπορος ελαιολάδου στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την τρέχουσα τιμή του ελαιολάδου στο νησί και είπε τα εξής:
«Η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται από 4 ευρώ έως 4.50 ευρώ το κιλό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στην Ζάκυνθο η τιμή του λαδιού είναι πολύ πιο χαμηλή. Η τιμή μειώνεται συνεχώς. Το πιο σημαντικό είναι ότι η τιμή του λαδιού είναι πολύ χαμηλή για τον παραγωγό και δεν τον συμφέρει να καλλιεργεί.
Τα μεροκάματα είναι πάρα πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, ένα μεροκάματο την ημέρα φτάνει και τα 80 ευρώ στην Ζάκυνθο. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει άλλη μείωση στην τιμή. Η Ισπανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με εμάς αλλά και αυτοί δεν πουλάνε το λάδι τους.
Αποκλείεται να ξαναέχουμε 8 με 9 ευρώ στην αγορά του λαδιού. Η τιμή αυτή ήταν τόσο αυξημένη επειδή δεν υπήρχε λάδι. Η Ισπανία τότε είχε περίπου 600 χιλ. τόνους ελαιολάδου».
Οξύτητα κ’ ποιότητα
Ο κ. Ν. Τεμπονέρας απάντησε στον –Ε- σχετικά με την οξύτητα του λαδιού αλλά και την ποιότητα του:
«Φέτος, η οξύτητα του ελαιολάδου ήταν πολύ χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα λάδια σημειώνουν οξύτητα 0.3. Τα λάδια μας είναι άριστα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ίσως έχει αυξηθεί λίγο η οξύτητα. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν τελειώσει ακόμα την συγκομιδή των ελιών και έτσι μένουν κάποιες μέρες οι ελιές στο ελαιοτριβείο. Όμως, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι άριστη στην Ζάκυνθο».
Απαγορευμένα φυτοφάρμακα
Ο κ. Ν. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και στους ελέγχους που δεν γίνονται πλέον στα φετινά λάδια:
«Απαγορευμένα φυτοφάρμακα δεν ανιχνεύτηκαν φέτος στα ελαιόλαδα μας. Για τα καινούργια λάδια δεν χρειάζεται να κάνουμε ελέγχους σε εργαστήρια. Μόνο στα παλιά ελαιόλαδα κάνουμε ελέγχους σε χημείο. Η ελαιοκομική περίοδος έχει τελειώσει αλλά υπέχουν κάποιοι που μαζεύουν ακόμα ελιές».